Wątróbka drobiowa- jeść czy unikać?
Ten kontrowersyjny przysmak jest szczególnie znienawidzony przez dzieci. Danie to bywa także zmorą wielu dorosłych. Smażona na patelni wątróbka z dodatkiem cebulki i jabłka, dla jednych jest wspaniałym przysmakiem, a dla innych złym wspomnieniem z dzieciństwa… Wątróbka drobiowa- czy warto ją jeść czy lepiej unikać?
Wątróbka drobiowa- jeść czy unikać?
Wiele osób zrezygnowało z jedzenia wątróbki po tym jak uświadomiło sobie, że rolą wątroby w każdym organizmie jest usuwanie toksyn oraz ich neutralizacja. Wyobrażają sobie, że wątroba jest najbardziej zanieczyszczonym organem, który kumuluje wszystkie toksyny i trucizny! Czy to magazyn szkodliwych substancji?
Wątróbka drobiowa- bogactwo cennych składników
Całe szczęście, to nie wygląda tak w rzeczywistości! W wątrobie dochodzi do procesu neutralizacji, czyli rozkładu substancji toksycznych na substancje łatwe do wydalenia lub nieszkodliwe. Co prawda wątroba pełni funkcje magazynujące, ale nie dla toksyn.
Zawiera wiele cennych dla życia substancji i stanowi najlepsze źródło mikroelementów w diecie takich jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź i selen oraz szereg witamin z grupy B i witaminy A, D, E, K oraz C.
Wątróbka, ten niedoceniany organ, okazał się bogactwem cennych składników odżywczych, zarówno minerałów, jak i witamin. Poza tym wątroba i inne podroby zawierają najwięcej koenzymu Q10 ze wszystkich pokarmów. Wątróbka drobiowa zawiera mnóstwo białka, a także więcej tłuszczu, żelaza i kwasu foliowego niż wątroba wołowa.
Warto jeść wątróbkę!
Poza tym ma najłagodniejszy smak z większości wątróbek i może być stosowana zarówno do farszów, past, pasztetów, jak i być samodzielnym daniem. Choć to kontrowersyjny przysmak i dla wielu osób może być złym wspomnieniem z dzieciństwa, wątróbka drobiowa jest smaczna i zawiera mnóstwo cennych substancji.
Wątróbka drobiowa- jak ją przyrządzić?
Wątróbka smażona na patelni z jabłkiem i cebulką
Najpopularniejszym daniem jest smażona na patelni wątróbka z dodatkiem cebulki i jabłka.
Opłucz i oczyść wątróbkę z żyłek i tłuszczu. Kawałki wątróbek można dodatkowo lekko nakłuć widelcem, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Każdy kawałek obtocz w mące pszennej i podsmaż na patelni na oleju roślinnym lub na maśle, na rumiany kolor.
Wątróbkę zdejmij z patelni, a na niej podsmażyć cebulkę. Gdy będzie złota, dodaj do niej wątróbkę i dopiero wtedy przypraw solą, pieprzem, czosnkiem. Do smaku możesz też dodać pokrojone w cienkie plasterki jabłko. Całość posyp garścią świeżej natki pietruszki. Podawaj z ziemniakami lub świeżym pieczywem.
Pasztet z wątróbek z kurczaka
Oczyść i opłucz wątróbki, obtocz je w mące pszennej i podsmaż na patelni na rumiany kolor. Podczas smażenia dodaj białe wino. Usmażone wątróbki zblenduj z dodatkiem jogurtu greckiego, kremowego serka lub śmietany. Dopraw solą, pieprzem, czosnkiem, rozmarynem, tymiankiem i natką pietruszki. Poczekaj aż pasztet ostygnie, podawaj z chlebem lub krakersami.