7 zasad jak zrobić dobry gulasz

Katarzyna

Kulinaria

16.11.2021 17:40

7 zasad jak zrobić dobry gulasz

Gulasz to jedno z chętnie gotowanych dań. Poznaj 6 zasad, jak zrobić go prawidłowo!

Zdjęcie 7 zasad jak zrobić dobry gulasz #1

Pomysł na obiad

Czasami ugotowanie obiadu to nie lada wyzwanie, kiedy to podstawowe dania zostały już wcześniej ugotowane. Internet podpowiada jednak całą masę przepisów na pyszne, sycące i szybkie dania. Jednym z najciekawszych jednogarnkowych dań jest gulasz, który można przygotować z różnych składników. Poznaj jednak 6 podstawowych zasad, dzięki którym twój gulasz wyjdzie zawsze smaczny!

1) Odpowiednie mięso

Aby gulasz wyszedł dobry, należy do jego ugotowania dobrać odpowiednie mięso. Z wołowiny poleca się na przykład karkówkę, łopatkę lub pręgę. Te rodzaje mięsa należy jednak dusić trochę dłużej na małym ogniu. Z wieprzowiny do gulaszu najlepiej nadaje się łopatka, która udusi się szybciej. Gulasz możesz zrobić również jagnięciny, cielęciny lub baraniny.

2) Przygotowanie mięsa

Po wybraniu mięsa na gulasz należy się nim odpowiednio zająć, a mianowicie usunąć z niego nadmiar tłuszczu oraz błonki. Nie usuwaj jednak wszystkie tłuszczu, ponieważ dzięki temu gulasz będzie miał lepszy smak.

Zdjęcie 7 zasad jak zrobić dobry gulasz #2

3) Smażenie mięsa

Obrobione mięso należy pokroić na mniejsze kawałki, a najlepiej w kostkę. Następnie patelnie należy mocno rozgrzać i dopiero wtedy wrzucić na nią mięso. Smażenie mięsa na gorącej patelni spowoduje, że mięso zamknie się w sobie i nie wypuści wody oraz zachowa swój naturalny smak. Co więcej mięso należy mocno przysmażyć z każdej strony, a dopiero później zalać je bulionem i dusić przed około 30 minut. 

4) Bulion

Przy gulaszu bardzo ważną rolę odgrywa też bulion, który powinien być esencjonalny i wyrazisty. Możesz zdecydować się na bulion warzywny lub mięsny, w zależności od wybranego mięsa. Dobry bulion nada gulaszowi ciekawy smak i aromat, którego nie uzyskasz, zalewając mięso tylko wodą.

5) Warzywa

Oprócz mięsa w gulaszu znajduje się również kilka rodzajów warzyw. Najlepiej postawić jest na paprykę, pomidory, marchewkę i cebulę. Zagęszczą one gulasz i nadadzą niezapomnianego smaku. Do gulaszu możesz dodać również ogórki kiszone, jak i konserwowe. Nie bój się dodawać innych warzyw tj. fasolka szparagowa, cukinia czy pieczarki. W tym wypadku ograniczają cię tylko twoje preferencje smakowe.

Zdjęcie 7 zasad jak zrobić dobry gulasz #3

6) Przyprawy i zioła

Gulasz warto doprawić również przyprawami i ziołami, które nadadzą mu głębokiego smaku. Podstawowe przyprawy to ziele angielskie, pieprz oraz liść laurowy, które należy dodać podczas duszenia się mięsa. Do gulaszu możesz dodać również majeranek i rozmaryn, które wydobędą smak wołowiny i wieprzowiny. Wedle uznania możesz dodać również curry czy ostrą paprykę, aby gulasz był bardziej wyrazisty. Imbir dodany do gulaszu będzie jego ciekawym urozmaiceniem.

7) Dodatki

Gulasz możesz podawać z różnymi dodatkami, niekoniecznie tylko z chlebem czy bułką. Danie to możesz połączyć z ziemniaki, kluskami, a nawet kaszami. Jako że gulasz ma w sobie również sos, to świetnie sprawdzi się z wszelkiego rodzaju „suchymi” dodatkami jak ryż, kasza czy makaron.