Pleśniak

Aga

Ciasta

05.07.2021 12:05

Pleśniak

To ciasto zna chyba każdy, kruche warstwy przełożone dżemem i pianą z białek prosto i pysznie. W moim domu gościło od niepamiętnych czasów i od niepamiętnych czasów znikało w tempie błyskawicznym, dlatego robię je dość często. A Wy znacie, lubicie? Składniki: 5 jajek 3 szklanki mąki 1 margaryna 1 i 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka kakao słoik kwaśnego dżemu (u mnie porzeczkowy Stovit) szczypta soli Oddzielamy żółtka od białek. Z mąki, 1/2 szklanki cukru, proszku, mąki, margaryny i żółtek zagniatamy ciasto kruche. Dzielimy na 3 części, do jednej z nich dodajemy kakao. Ciasto chłodzimy w lodówce. …

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://cynamonoweszczescie.blogspot.com/2018/02/plesniak.html