Babka warstwowa waniliowo - kakaowo - makowa

Babka warstwowa waniliowo - kakaowo - makowa

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 C. Formę do babki lub formę keksową wysmarować masłem i posypać mąką. Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Jajka wbić do miski, dodać sól i ubijać stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Następnie wlać masło, dodać ekstrakt waniliowy, 40 ml mleka, mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Zmiksować do połączenia składników. Ciasto podzielić na trzy części (u mnie nierówne: najwięcej zostawiłam ciasta do masy kakaowej, następnie do makowej, a najmniej do waniliowej). Do jednej części dodać 60 ml mleka i kakao, po czym zmiksować. Do kolejnej dodać mak i wymieszać łyżką, a do ostatniej części …

 https://ejszet.blogspot.com/2021/06/babka-warstwowa-waniliowo-kakaowo-makowa.html

Polecane