PRZEPIS NA KREMÓWKĘ Składniki CIASTO 300 g mąki pszennej 300 g masła 1 jajko 100 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki octu MASA 4 żółtka 1000 ml mleka 2 całe jajka 50 g masła 180 g cukru 3 łyżeczki cukru wanilinowego 120 g mąki pszennej 80 g skrobi ziemniaczanej Przygotowanie CIASTO 300 g masła i 100 g mąki zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Powstałą masę wykładamy na folię spożywczą, przykrywamy drugim kawałkiem, spłaszczamy i rozwałkowujemy na kwadrat o grubości ok. 2 cm. Na środku ciasta kładziemy schłodzona masę z lodówki, składamy na kopertę i sklejamy brzegi. Połowę ciasta rozwałkowujemy na stolnicy opruszonej mąką na prostokąt. Pozostałe składniki zagniatamy na ciasto, wyrabiamy do uzyskania konsystencji ciasta na pierogi. Zawinięte ciasto kładziemy na desce i wstawiamy do zamrażarki na 10-15 minut. Ciasto francuskie było przygotowywane na swojskim maśle, a krem budyniowy na mleku prosto od krowy. W tym wpisie zaprezentuję Wam przepis na kremówkę w mojej wersji, co prawda nie taka jak babci, ale równie smaczna. Ponownie składamy w taki sam sposób jak za pierwszym razem i znów odstawiamy do zamrażarki na 10-15 minut. Ciasto składamy na 3 części (tak jak zazwyczaj składane są dokumenty), lekko rozwałkowujemy i zawijamy w folię. Ciasto wyciągamy z zamrażarki, obracamy o 90 stopni i rozwałkowujemy na prostokąt. Ciasto odwracamy sklejonymi bokami ku dołowi i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 1 cm. Ostygniętą, ale nie zimną masę budyniową wylać na placek ciasta francuskiego. Tradycyjna kremówka na cieście francuskim z budyniowym kremem to prawdziwy raj dla podniebienia.