Makaron, który ma tylko 3 kalorie! HIT dietetyczny!
Dziś więcej osób dba o swoją dietę. Odchodzimy od mocno przetworzonej żywności i stawiamy na zdrowe i bogate w wartości odżywcze posiłki. Dzięki globalizacji i dostępie do produktów praktycznie z całego świata nasze talerze przestają być nudne i monotonne. Jednym z ostatnich odkryć jest makaron Shirataki, który ma tylko 3 kalorie!
Prawdziwy hit w kuchni
Makaron Shirataki jest ostatnio prawdziwym hitem w kuchni. Stało się tak dlatego, że produkt ten w 97% składa się z wody, a w 3 % z mąki produkowanej z warzywa korzeniowego Konnyaku, które nazywa się też konjaku lub ziemniakiem konnyaku. Nie jest to przypadkowa nazwa, ponieważ bulwa Konnyaku wygląda jak płaski burak. W celu uzyskania z niego mąki najpierw się go obiera, a następnie mieli.
Właściwości
Makaron ten jest biały i ma żelowatą strukturę, z której nie da się stworzyć skomplikowanych kształtów, dlatego występuje w formie nitek. Jego zaletą jest natomiast spora ilość błonnika, który posiada. Produkt ten powinny jeść osoby chorujące na cukrzycę lub te przechodzące na dietę odchudzającą. Makaron ten nie ma zapachu ani smaku, więc jest raczej jednym ze składników dań. Szybko „wchłania” natomiast smak sosów lub innych składników. Pod wpływem wody może napęcznieć i zwiększy swoją objętość nawet 17-krotnie. W żołądku dodatkowo pęcznieje, co przynosi szybkie uczucie sytości.
Składniki odżywcze
Makaron Shirataki to produkt, który nie ma w sobie tłuszczu, cukru, białka ani glutenu. Powinny więc jeść go cukrzycy, wegetarianie, weganie i osoby, które nie tolerują pszenicy. Produkt ten ma też niewiele węglowodanów, dlatego jest bardzo nisko kaloryczny. Posiada jednak w swoim składzie wapń, potas, żelazo, błonnik, cynk i magnez. Dzięki błonnikowi ma on właściwości przeczyszczające organizm z substancji balastowych. Powoduje też obniżenie poziomu cholesterolu we krwi i zapobiega schorzeniom układu krążenia.
Sposób przygotowania
Makaron Shirataki jest bardzo prosty w przygotowaniu, ponieważ nie trzeba go gotować przed spożyciem. W celach oczyszczających można go tylko opłukać pod bieżącą wodą. Następnie należy go włożyć do zimnej wody na około 1 minutę, aby napęczniał. Do dań można go dodać na końcu, dzięki czemu „nasiąknie” ich smakiem.
Gdzie go można kupić?
Makaron Shirataki można nabyć w sklepach ze zdrową żywnością lub przez Internet. Zapewne będzie też dostępny w sklepach dietetycznych i z produktami wege. Taki makaron w nieotwartym opakowaniu należy trzymać w suchym i chłodnym miejscu. Gdy już jednak go otworzymy, to powinniśmy go zjeść w przeciągu 3 dni i przechowywać go w lodówce.