Cukier, który jest zdrowy i wzmacnia odporność? TAK! Poznaj właściwości cukru kokosowego
Najnowszą i najzdrowszą alternatywą dla białego cukru i słodzików stał się niedawno cukier kokosowy. Pozyskiwany jest z palmy i zawiera wiele korzystnych dla zdrowia składników: witaminę C, witaminy z grupy B, żelazo i cynk.
Cukier kokosowy jest również źródłem polifenoli, flawonoidów, antocyjanidynów oraz inuliny. Cukier kokosowy wykazuje również działanie probiotyczne, które przywraca naturalną florę bakteryjną odpowiedzialną za prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego oraz odporności organizmu. Dodatkową zaletą stosowania cukru kokosowego jest obniżanie poziomu cholesterolu oraz łagodzenie stanów zapalnych w organizmie.
Gdzie go dostaniemy?
Cukier kokosowy ostatnio zyskał na popularności, dlatego znajdziemy go nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością. Coraz częściej pojawia się w supermarketach w postaci brązowych kostek, płynu lub granulek.
Cukier kokosowy możemy stosować do słodzenia napojów, soków, ciast, itd. Jest to obecnie najzdrowsza alternatywa dla zwykłego cukru. Jednak jego kaloryczność jest podobna do białego zwykłego cukru, dlatego nie należy z nim przesadzać.