Aby rozwiązać jakiś problem należy na początek poznać jego przyczynę. Jeśli chodzi o tytułowe stany to mają one podobne objawy. Różnią się jednak przyczynami, dlatego warto je poznać. Poprawne poznanie choroby pozwoli na odpowiednie jej zdiagnozowanie i późniejsze unikanie rzeczy, które nam szkodzą. Poniżej znajdziecie listę różnic, która pozwoli na odpowiednie zidentyfikowanie tych czterech zaburzeń.
Alergia
Alergia to reakcja układu odpornościowego na produkt, który w rzeczywistości nie jest szkodliwy. Taki produkt nazywa się alergenem. Jest to swego rodzaju reakcja na fałszywy alarm, która objawia się uczuciem mrowienia lub swędzenia. Może wystąpić również obrzęk języka i gardła oraz pokrzywka. W takiej sytuacji możemy odczuwać bóle brzucha lub nudności. Innymi objawami alergii są również wymioty i zawroty głowy.
Osoby cierpiące na alergię mogą odczuwać ją w różnym natężeniu. Wstrząs anafilaktyczny to najmocniejsza reakcja organizmu na alergen. Może on doprowadzić nawet do śmierci, jednak można mu zapobiec poprzez podanie odpowiednich leków. Popularnymi alergenami są owoce morza, orzechy, jajka, mleko lub ryby. Gdy tylko poczujemy się gorzej lub zaobserwujemy wcześniej niespotykane objawy, wtedy należy udać się do lekarza.
Nietolerancja pokarmowa
Nietolerancja pokarmowa to sytuacja, w której organizm reaguje na skutek spożycia wybranych pokarmów. Może wystąpić z powodu nieodpowiedniego trawienia, problemów z metabolizmem lub niewłaściwego przyswajania produktów. Nietolerancja wywołuje negatywne skutki w naszym organizmie i może być nabyta lub wrodzona. Najczęstszymi produktami, które wywołują ten stan jest gluten i laktoza.
Nietolerancja może wywoływać zaburzenia żołądkowo-jelitowe, trudności neurologiczne, jak również przyrost wagi. Jej objawy to również pojawienie się dolegliwości na skórze oraz problemy z mięśniami i reumatyzm. Od alergii różni się tym, że nie jest zależna od układu odpornościowego oraz ma mniej ostre objawy.
Awersja
Awersja jest pewnego rodzaju efektem zaburzeń odżywiania w początkowych latach życia. Jest to zdecydowane odrzucanie wybranych produktów ze względu na posiadane właściwości organoleptyczne. Dziecięce grymasy, wypluwanie jedzenia i wymioty to najczęściej spotykane reakcje dzieci na awersję do wybranych produktów. Może to u nich doprowadzić do niedoborów żywieniowych. Stan ten jest częścią zaburzenia przetwarzania sensorycznego, dlatego mogą wystąpić również inne problemy z tym związane. Gdy dziecko będzie stale odrzucać pewne pokarmy, może wtedy wystąpić u niego niedobór żywieniowy. Nie jest on jednak powiązany z alergiami pokarmowymi ani z przykrymi doświadczeniami.
Zatrucie pokarmowe
Zatrucie pokarmowe znacznie różni się od wcześniejszych sytuacji. Występuje ono dopiero po spożyciu pokarmu lub skażonego płynu, które zawierało w sobie bakterie, wirusy lub pasożyty. Może do tego dojść w sytuacji, gdy nie umyjemy dokładnie rąk przed rozpoczęciem przygotowywania posiłku.
Korzystanie z brudnych przyborów kuchennych też może doprowadzić do zatrucia. Źle zakonserwowana lub przechowywana żywność, również może zawierać w sobie bakterie lub wirusy. Objawami zatrucia pokarmowego są nudności, wymioty lub biegunka. Skurcze mięśni i gorączka też powinny nas zaalarmować. W przypadku wystąpienia tych objawów i mając podejrzenie skąd mogły się one wziąć, należy udać się do lekarza od razu lub po upływie trzech dni, jeśli objawy te nadal nie minęły. Najczęściej zatrucie pokarmowe wywołują bakterie e.coli i salmonelli, które pojawiają się na mięsie, jajach, nadpoczętych konfiturach lub innych „otwartych” produktach.