Ciasto Walentynkowe

Ciasta
06.02.2020 11:12
Ciasto Walentynkowe

Składniki na ciasto: (blacha 23x 33 cm oraz keksówka o tej samej długości) 4 jajka (wielkość L) 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka ciemnego kakao bez cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodając cukier. Dodatkowo: 3 galaretki truskawkowe 1 litr wody 750 ml śmietanki kremówki 30% (dobrze schłodzonej) 250 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego) 2 łyżki cukru pudru 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła Galaretki rozpuścić w podanej ilości wrzątku, przestudzić i przelać do 3 wysokich szklanek lub kubków. Szybko przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (razem z bokami), tak aby biszkopt był rozłożony na dnie i po bokach keksówki. Przed podaniem odwrócić do góry nogami, tak aby biszkopt był po boku i na górze ciasta, a herbatniki na dole. Następnie ułożyć na nim 3 galaretkowe słupki obok siebie i przykryć pozostałą częścią kremu, na wierzchu ułożyć herbatniki. (Aby łatwiej później wyjąć galaretkę można wyłożyć szklankę folią spożywczą, tak aby wystawała ponad naczynie i wlać do środka przestudzoną galaretkę). Delikatnie wymieszać, tylko do połączenia się składników i przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (samo dno). Nie jest trudne do przygotowania (choć trochę czasochłonne ze względu na galaretkę), pyszne i bardzo efektowne. Pozostałą galaretkę można pokroić na mniejsze kawałki i zostawić do dekoracji lub zjeść ; ) Mąkę przesiać z kakao, proszkiem do pieczenia i dodać do jajecznej masy wraz z olejem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.marta-gotuje.pl/ciasto-walentynkowe/