Falafel z ciecierzycy

Anna
Obiad
30.01.2020 15:38
Falafel z ciecierzycy

Składniki: 1,5 szklanki ciecierzycy suchej 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego 2 garście poszatkowanej pietruszki 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżki mąki pszennej Olej rzepakowy do smażenia Opis Falafel z ciecierzycy: Falafel z ciecierzycy to świetna propozycja na danie, gdy w rodzinie mamy wegetarianina i nigdy nie wiemy co wtedy przygotować na obiad. Falafel to smażone kulki lub kotleciki, które najczęściej przygotowuje się z ciecierzycy, ale są też przepisy z bobu. najczęściej podawany jest w picie, z warzywami oraz sosem, często na bazie tahini. Następnie ciecierzycę odsączamy z wody oraz mielimy przy pomocy blendera lub maszynki do mielenia, ale niezbyt drobno. Następnie usmażone na złoty kolor wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. W dzisiejszych czasach falafel stał się popularny w wielu barach typu fast food. Najlepiej dzień przed gotowaniem ciecierzycę namaczamy w wodzie (minimum na 12 godzin).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://foodmagazine.pl/falafel-z-ciecierzycy/