Miękkie pierniczki według Anny Starmach

Agata
Boże Narodzenie
04.12.2019 12:12
Miękkie pierniczki według Anny Starmach

Czas przygotowania: 500 mąki pszennej 300 g miodu 1 jajko 100 g cukru pudru 120 g masła 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka mielonych goździków 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 50 g przyprawy do piernika Wykonanie: Wszystkie sypkie składniki dokładnie mieszamy w sporej misce. Ciasto formujemy w kulę, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, przekładamy na posypany mąką blat i wałkujemy na placki o grubości ok. 5 mm. Gościły już u mnie w zeszłym roku i w tym będzie powtórka. Na blogu znajdziecie także inne inspiracje na ciasteczka: Miękkie pierniczki wg Anny Starmach To jest ten czas, kiedy w naszych kuchniach dużo się dzieje. Planujemy świąteczne potrawy, myślimy o naszym menu i o tym czym poczęstujemy naszych bliskich. Upieczone pierniczki studzimy i przechowujemy w blaszanej puszce lub szklanym słoju.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2019/12/miekkie-pierniczki-wedlug-anny-starmach.html