Składniki na około 8-9 kotletów: - 100 g kaszy gryczanej białej - 1 jajko kl M - 1-2 łyżki posiekanego koperku - 2 łyżki pestek dyni - 1-2 łyżki ziaren słonecznika - 1/2 główki cebuli - 2 ząbki czosnku - 4 łyżki sera żółtego - sól, pieprz do smaku - szczypta ostrej papryki lub odrobina pokrojonej na drobno papryczki chilli (niekonieczna) - olej do smażenia - bułka tarta do obtoczenia kotletów 1. 2. Cebulkę drobno siekamy i przesmażamy na oleju (możemy przesmażyć też czosnek drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę ale dodajemy go pod sam koniec smażenia gdyż przypalony stanie się gorzki i popsuje smak potrawy) 3. Mieszamy całość, próbujemy i jeśli smak nam odpowiada do dopiero wtedy wbijamy jajko, a następnie formujemy kotlety (mogą być lekko ciapowate, ale na patelni nie będą się rozpadać) obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Mieszamy całość, próbujemy i jeśli smak nam odpowiada do dopiero wtedy wbijamy jajko, a następnie formujemy kotlety (mogą być lekko ciapowate, ale na patelni nie będą się rozpadać) obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Cebulkę drobno siekamy i przesmażamy na oleju (możemy przesmażyć też czosnek drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę ale dodajemy go pod sam koniec smażenia gdyż przypalony stanie się gorzki i popsuje smak potrawy) 3. Podajemy na przykład z surówką z kapusty pekińskiej lub ogórkiem małosolnym <-- Smacznego ! 2. Przesmażoną cebulkę z czosnkiem dodajemy do kaszy, dodajemy koperek, sól, pieprz, ser żółty ziarna słonecznika i pestki dyni.