Rabarbar - 7 pysznych sposobów na jego wykorzystanie!
Rabarbar najbardziej kojarzy nam się z dodatkiem do ciast. Jednak istnieje o wiele więcej zastosowań tej pysznej, sezonowej rośliny. Poznaj najciekawsze pomysły na jego wykorzystanie!
Brytyjski deser rabarbarowy
Brytyjczycy kochają rabarbarowy fool, czyli pyszny i oryginalny deser. Jak go przygotować? Pokrój rabarbar na dość grube kawałki, umieść w misce i zasyp cukrem oraz cukrem wanilinowym. Odczekaj kilka minut, a następnie zapiecz mieszankę w piekarniku, aż puści wszystkie soki. Sok odcedź i gotuj, aż zgęstnieje. Pulpę natomiast zmiksuj na mus.
Należy również przygotować bitą śmietanę z kremówki.
Najpierw do pucharków nakładamy bitą śmietanę, następnie powoli lejemy sok, a na koniec mus. Do takiego deseru możemy dodać ulubione dodatki w postaci owoców, sosów, czy posypek.
Kompot
Smak kompotu z rabarbaru dla wielu z nas jest powrotem do dzieciństwa. Od dziesięcioleci ten przysmak gości w naszych domach. Warto więc zrobić kompot z rabarbaru. Szczególnie, jeśli dawno już go nie piliśmy.
Składniki:
- Pół kg łodyg rabarbaru
- 150 g cukru
- Łyżka soku z cytryny
- 1,5 l wody
Rabarbar pokrój na plasterki, wrzuć na patelnię i smaż kilka minut. Następnie dodaj cukier i sok z cytryny, smaż minutę i zalej wszystko wodą. Gotuj na wolnym ogniu ok. 15 minut.
Sałatka z rabarbarem
Rabarbar najczęściej spożywamy po obróbce. Jednak młody rabarbar doskonale nadaje się również do jedzenia na surowo. Ważne, aby nie jeść go w surowej postaci w zbyt dużej ilości. Może bowiem dostarczyć nam zbyt dużo niezdrowego kwasu szczawiowego.
Surowy, młody rabarbar najlepiej dodawać do sałatek. Szczególnie tych wiosennych, które możemy podawać na imprezie przy grillu. Koniecznie sprawdź ten przepis:
SŁODKO-KWAŚNA SAŁATKA Z RABARBAREM, POMARAŃCZĄ I SZPARAGAMI
Duszony rabarbar jako sos do dania głównego
Rabarbar doskonale nadaje się również na dodatek do mięsnego dania. Wystarczy pokroić łodygi na mniejsze kawałki, podsmażyć z cebulką i czosnkiem, następnie zalać odrobiną bulionu. Tak przygotowane składniki duś na wolnym ogniu, aż rabarbar zmięknie.
Deser lodowy z rabarbarem
Konfitura z rabarbaru stanowi doskonały dodatek do lodów. Pokrój rabarbar na małe kawałki i umieść na dnie naczynia żaroodpornego. Zasyp cukrem i niewielką ilością wiórek z masła. Zapiekaj w piekarniku 15-20 minut. Tak przygotowaną przekąskę podawaj z lodami, kiedy jeszcze jest ciepła.
Dżem rabarbarowy
Najprostszy przepis na pyszny rabarbarowy dżem to tylko cukier i rabarbar w takich samych proporcjach. Rabarbar należy pokroić na mniejsze kawałki i zasypać cukrem. Pozostawić na całą noc w misce, a na drugi dzień smażyć na wolnym ogniu ok. 30 minut. Po tym czasie przekładamy dżem do słoików i pasteryzujemy.
Letni chłodnik z rabarbarem
Kilogram łodyg kroimy, przekładamy na patelnię, zasypujemy cukrem i podsmażamy przez kilka minut. Następnie zalewamy rabarbar dwiema szklankami wody i dusimy do miękkości.
Kiedy rabarbar jest już bardzo miękki, przecieramy potrawę przez sito. Następnie schładzamy w lodówce przez minimum godzinę. Doprawiamy odrobiną soku z cytryny, łyżką kwaśnej śmietany i ulubionymi dodatkami.