Sernik z kaszy jaglanej z brzoskwiniami Drukuj Ocena: 4.8 /5 ( 8 głos/y ) składniki 300 g kaszy jaglanej (1,5 szklanki) 500 ml mleka roślinnego 100 g jogurtu (sojowego lub kokosowego) 150 g margaryny roślinnej 1 puszka mleczka kokosowego (tylko twarda część) 80 g cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki masła orzechowego 2 łyżki proszku budyniowego 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka soku z cytryny starta skórka z połówki cytryny 50 g rodzynek (można pominąć) 1/4 łyżeczki kurkumy Dodatkowo: kilka herbatników lub innych ciasteczek na spód (równie dobrze można zrobić sernik bez ciasteczkowego spodu, ja użyłam wegańskich herbatników) brzoskwinie z puszki (5 – 6 połówek) kilka kostek gorzkiej czekolady 3 łyżki kokosu + 1 łyżka cukru przygotowanie Kaszę jaglaną opłucz gorącą wodą (na sitku), a następnie daj do garnka i zalej mlekiem roślinnym (możesz też użyć wody, ale z mlekiem roślinnym uzyskamy o wiele lepszy smak). Do miski daj ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną, jogurt, margarynę, twardą część mleczka kokosowego, cukier, cukier waniliowy, masło orzechowe, ocet jabłkowy, sok z cytryny, skórkę z cytryny oraz kurkumę. Na spodzie formy ułóż herbatniki, a na nie wyłóż masę z kaszy jaglanej. Ciasto wykonałam z kaszy jaglanej na spodzie z herbatników. Całość zblenduj na gładką masę – powinna wyglądać, jak masa na tradycyjny sernik. Przepis na sernik z kaszy jaglanej krok po kroku Po wystudzeniu ciasto polej roztopioną gorzką czekoladą i posyp podprażonym na suchej patelni kokosem z dodatkiem cukru. Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie ( klik ) i Facebooku ( klik ).