Fakty i mity o KAWIE, które mogą Cię zaskoczyć!
To jak to jest z tą kawą? Szkodzi, czy nie szkodzi zdrowiu? Od wieków zastanawiamy się nad jej działaniem czy rzeczywiście uzależnia, odwadnia organizm i przyczynia się do powstawania wrzodów żołądka. Dziś już wiadomo, że picie kawy niesie ze sobą mnóstwo zalet. Co warto o niej wiedzieć? Co jest mitem, a co faktem?
Fakt czy mit?
Kawa uzależnia
MIT. Żadne badania naukowe nie potwierdzają tego, że kawa jest uzależniająca. Jedynie rytuał picia kawy może stać się przyzwyczajaniem, ale nie ma to nic wspólnego z fizycznym uzależnieniem od kofeiny.
Można się nią zatruć
FAKT. Wszystko w nadmiarze szkodzi. Przy dużych dawkach może dojść do toksycznego działania kawy (250/750 mg). Mogą pojawić się objawy takie jak nudności, otępienie, mdłości, ból głowy. Ale gdy dziennie nie będziemy przekraczać 3 filiżanek to nie musimy się obawiać negatywnych sutków.
Powoduje powstawanie wrzodów
MIT. Spożywanie kawy nie ma nic wspólnego z powstaniem wrzodów żołądka. Za pojawieniem się tego schorzenia stoi bakteria Helicobacter pylori. Picie kawy może jedynie pogarszać objawy choroby u osób już cierpiących na tą chorobę.
Powoduje arytmie i szkodzi sercu
MIT. Picie umiarkowanych ilości kawy nie wpływa na zwiększenie ciśnienia krwi ani nie zakłóca pracy serca u zdrowych osób.
Zmniejsza ryzyko cukrzycy
FAKT. Najnowsze badania przeprowadzone na Harvardzie wykazały, e regularne picie kawy zwiększa wrażliwość na insulinę i przyspiesza rozkład cukrów, co zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę.
Odwadnia organizm
MIT. Przy umiarkowanych dawkach, działanie moczopędne kawy jest takie samo jak wody. Dopiero powyżej 575 mg kofeiny można zauważyć mocniejsze działanie.
Jaka jest bezpieczna dawka kofeiny?
Maksymalnie w ciągu dnia możemy wypić 3-4 filiżanki kawy, czyli ok. 300-400 mg kofeiny. W przypadku kobiet w ciąży i karmiących ilość filiżanek należy ograniczyć do dwóch.
Kiedy nie pić kawy?
Zdecydowanym błędem jest zastępowanie śniadania kawą. Nie powinno pić się jej na czczo, gdyż kofeina zmienia wrażliwość organizmu na insulinę i po zjedzeniu może pojawić się gwałtowny wzrost poziomu cukru. Najlepiej pić kawę zaraz po pierwszym posiłku, dzięki czemu nie będziemy odczuwać zmęczenie. Dodatkowo kofeina ułatwia oddychanie, wzmacnia serce i mięśnie oraz pomaga przy regeneracji po wysiłku.