Błyskawiczne ciasto świąteczne

Aga
Ciasta
21.12.2018 8:41
Błyskawiczne ciasto świąteczne

Na zachętę napiszę jeszcze, że smakuje genialnie, bo inaczej być nie może gdy połączy się herbatniki, delikatny krem śmietankowy, a do tego wszystkiego doda powidła śliwkowe i krem korzenny speculoos, który nadaje ciastu świątecznego charakteru. Na nich rozsmarowujemy krem speculoos (ja mam z lidla ale możecie też zrobić go sami wykorzystując do tego ciasteczka korzenne, przepisów w internecie na ten krem widziałam co najmniej kilka) i posypujemy całość płatkami migdałowymi. Po prostu niebo w gębie! Składniki: - 500 g serka mascarpone - 500 ml śmietany 30% - 1 łyżka cukru pudru - herbatniki ( ja zużyłam 4,5 opakowania 100 g) - krem speculoos - powidła śliwkowe (mój słoik miał 280 g) - płatki migdałowe Zimną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem (ja dodałam łyżkę, bo herbatniki są słodkie i krem korzenny również, następnym razem nie dodam wcale), j, gdy będzie gęsta dodajemy mascarpone i miksujemy aż się połącza.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://cynamonoweszczescie.blogspot.com/2018/12/byskawiczne-ciasto-swiatczne.html