Kulinaria

Papryka ma płeć! Poznaj wady i zalety papryki żeńskiej i męskiej oraz jak je odróżniać

Wiele osób przy wyborze papryki kieruje się jej kolorem, ceną, świeżością i ładnym wyglądem. Niewiele osób jednak zdaje sobie sprawę z tego, że na smak i inne właściwości papryki wpływa przede wszystkim jej płeć. Okazuje się, że papryka może być żeńska, lub męska. Ma to niebagatelny wpływ na to warzywo.

 

Czym charakteryzuje się papryka płci męskiej?

 

Jeśli zależy ci na tym, aby papryka dobrze się gotowała i dusiła, a przy tym zawierała mało pestek – postaw na paprykę płci męskiej. Doskonale nadaje się na leczo i inne potrawy, w których papryka występuje w wersji duszonej lub gotowanej. Jej smak nie jest zbyt słodki i zdecydowanie mniej mdły, niż smak papryki płci żeńskiej.

 

Czym charakteryzuje się papryka płci żeńskiej?

 

Jej wadą jest fakt, że zawiera o wiele więcej pestek, niż papryka płci męskiej. Posiada jednak dużo słodszy smak. Nie nadaje się tak dobrze do przygotowywania potraw duszonych, czy gotowanych. Idealnie jednak smakuje na surowo, np. w kanapkach.

 

Jak odróżnić płeć papryki?

 

Zasada jest bardzo prosta. Papryka płci żeńskiej zawiera 4 wybrzuszenia, natomiast męska – tylko 3.

 

Zalety zdrowotne papryki

Bez względu na kolor i płeć, papryka jest kopalnią zdrowia. Zawiera mnóstwo prozdrowotnych olejków eterycznych, przeciwutleniaczy, oraz witamin: C, A, E, a także minerałów: potasu, wapnia, magnezu i żelaza. Papryka czerwona posiada dodatkowo sporą dawkę likopenu.

 

 

Popularne artykuły

Cytaty Jokera, które dają do myślenia!

Suplementujesz żelazo? Przeczytaj, aby nie popełnić błędu!

Kolęda 2024. Ile dać księdzu w kopercie po kolędzie? Nowe zasady wizyt domowych!