Dieta Montignaca- pozbądź się kilogramów raz na zawsze!
Dieta Montignaca to tak naprawdę nie dieta a koncepcja żywieniowa, ponieważ oprócz skuteczności w gubieniu zbędnych kilogramów jest wskazana przy leczeniu chorób układu krążenia, cukrzycy i trądziku.
NA CZYM POLEGA TEN SPOSÓB ODŻYWIANIA?
Podstawą tej diety jest umiejętne komponowanie posiłków-twierdzi się, że nie kalorie, a źle dobrane pokarmy powodują tycie. Okazuje się, że wysoka kaloryczność oraz duża ilość tłuszczów nie mają negatywnego wpływu na naszą wagę.
GŁÓWNE ZASADY
1. Należy jeść 3 główne posiłki, których 2 są z dodatkiem węglowodanów, a 1 tłuszczcze. Nie podjadamy między posiłkami!
2. Jej czas nie jest określony- jesteśmy na niej tak długo, aż zejdziemy do pożądanej wagi.
3. Najważniejsze jest, aby spożywać dużą ilość białka i wysokiej jakości tłuszczów, a niskiej ilości węglowodanów złożonych, których indeks glikemiczny wynosi maksymalnie 50. Należy stosować się do poniższych metod:
- produkty o indeksie glikemicznym do 35 jednostek łączymy z tłuszczami,
- produkty o indeksie glikemicznym mieszczącym się w przedziale od 35 do 50 jednostek łączymy z białkiem, ewentualnie warzywami.
Taki zabieg według metody Montignaca, dzięki odpowiednio dobranym produktom zmusza organizm do odpowiedniego rozłożenia zapasów tkanki tłuszczowej, oraz wydalenia ich.
4. Śniadanie powinno być najbardziej obfitym posiłkiem- może mieć nawe 500 kcal!
5. Jak w każdej diecie- pijemy ok 2-2,5 litrów wody dziennie, 30 minut przed posiłkiem.
6. Przyjmujemy, że zjadamy 1,5 kg białka na 1 kg masy ciała.
CO MOŻNA JEŚĆ?
W diecie tej rozróżnia się 7 dozwolonych grup produktów, (wyszczególnione w odpowiedniej kolejności, jeśli chodzi o ilość w diecie):
1. Produkty białkowe (pełnotłusty nabiał, wszelkiego typu sery, jogurty, kefiry, maślanki, mleko i jego produkty).
2. Produkty węglowodnowe o niskim indeksie glikemicznym- np. wyroby z mąki pełnoziarnistej.
3. Warzywa
4. Owoce
5. Rośliny strączkowe
6. Nasiona
7. Tłuszcze
Pamiętaj, że w każdej diecie należy regularnie się odżywiać, nie podjadać, a ostatni posiłek jeść ok. 2- 3 godziny przed snem.