Tort czekoladowy z truskawkami

Krzysztof
Dekoracje
29.05.2014 19:00
Tort czekoladowy z truskawkami

Przepis

SKŁADNIKI:

Ciasto:

- 50 g gorzkiego kakao

- 150 ml wrzącej wody

- 6 jajek

-250 g cukru

- 275 g mąki pszennej

- 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

- 350 ml śmietany kremówki

- 3 łyżki cukru pudru

- 20 kilograma truskawek

Dekoracja:

-30 dag truskawek (pokrojone z plasterki)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ciasto:

1. Do miski wsypać kakao, stopniowo dolewać wrzącą wodę, cały czas mieszając, aż powstanie gładka masa.

2. W drugiej misce utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę.

3. Wlać masę kakaową i wymieszać.

4. Przesiać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać łopatką.

5. Przelać ciasto do przygotowanej okrągłej formy i wyrównać.

6. Piec przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

7. Pozostawić do wystygnięcia, przekroić na 3 części.

Krem:

1. Ubić śmietanę kremówkę.

2. Dodać cukier puder i zmiksować.

3. Do bitej śmietany dodać pokrojone w drobną kosteczkę truskawki i delikatnie wymieszać.

Przełożenie ciasta:

1. Przełożyć masą truskawkową każdy plastry ciasta.

Dekoracja:

1.Tort udekorować pozostałym kremem.

2. Udekoruj kilkoma truskawkami.

3. Wstaw do lodówki.