Przepis
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 50 g gorzkiego kakao
- 150 ml wrzącej wody
- 6 jajek
-250 g cukru
- 275 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 350 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 20 kilograma truskawek
Dekoracja:
-30 dag truskawek (pokrojone z plasterki)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. Do miski wsypać kakao, stopniowo dolewać wrzącą wodę, cały czas mieszając, aż powstanie gładka masa.
2. W drugiej misce utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę.
3. Wlać masę kakaową i wymieszać.
4. Przesiać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać łopatką.
5. Przelać ciasto do przygotowanej okrągłej formy i wyrównać.
6. Piec przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
7. Pozostawić do wystygnięcia, przekroić na 3 części.
Krem:
1. Ubić śmietanę kremówkę.
2. Dodać cukier puder i zmiksować.
3. Do bitej śmietany dodać pokrojone w drobną kosteczkę truskawki i delikatnie wymieszać.
Przełożenie ciasta:
1. Przełożyć masą truskawkową każdy plastry ciasta.
Dekoracja:
1.Tort udekorować pozostałym kremem.
2. Udekoruj kilkoma truskawkami.
3. Wstaw do lodówki.