Ciasteczko z truskawkami

Krzysztof
Dekoracje
28.05.2014 20:09
Ciasteczko z truskawkami

Przepis

Składniki:

na ciasto:

300g mąki pszennej;

200g masła;

3 łyżki cukru;

szczypta soli;

jedno żółtko;

na masę budyniową:

5 żółtek;

pół litra mleka;

1/3 szklanki cukru;

łyżka cukru waniliowego;

2 łyżki mąki ziemniaczanej;

2 łyżki mąki pszennej;

kostka masła lub margaryny;

dodatkowo:

galaretka - ananasowa lub cytrynowa;

truskawki;

listki mięty, szałwii lub melisy;

Sposób przygotowania:

Na początku najlepiej jest przygotować ciasto.

Do miski należy wsypać mąkę, dodać żółtko, sól i cukier. Margarynę dodawać w małych kosteczkach - tak, aby wygodniej i dokładniej wygniatało się ciasto. Po wprowadzeniu składników do miski należy całość zagnieść na gładką masę. Dobrze pamiętać o tym, by nie zostawić nierozgniecionych grudek margaryny lub masła.

Zagniecione ciasto należy owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1,5h w celu schłodzenia ciasta - spowoduje to, że ciasto nie będzie aż tak klejące i przyjmie lepszą konsystencję do wypełniania foremek.

Następnym elementem będzie masa budyniowa.

Ja budyń robię sama, ale można kupić gotowy w saszetkach. Jeśli chodzi o samodzielnie robiony budyń - na początku do 3/4 szklanki mleka dodajemy żółtka i oba rodzaje mąki. Dokładnie roztrzepujemy na jednolitą masę. Pozostałe mleko zagotowujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy mleko zacznie wrzeć, należy zmniejszyć troszkę gaz i wlać zawartość szklanki do garnka z gotującym mlekiem, intensywnie przy tym mieszając trzepaczką. Mieszać masę, aż zgęstnieje, a następnie odstawić do wystygnięcia.

Gdy ostygnie - w osobnym garnku utrzeć margarynę na gładką masę. Dodawać porcjami budyń i całość miksować. Powtarzać aż do zużycia całego budyniu.

Jeśli jesteś zainteresowana/y wersją z budyniem saszetkowym - wykonujesz polecenia z opakowania, odstawiasz budyń do ostygnięcia i dalej postępujesz jak powyżej.

Galaretkę należy zrobić również wcześniej - tak, aby wylewana na tartaletki nie byłą zupełnie płynna, a delikatnie zatężała.

Gdy ciasto jest już zimne, piekarnik ustawiamy na 190 stopni na termoobiegu lub 210 stopni bez termoobiegu. Ciastem wykładamy formy do tartaletek. Albo rozwałkowujemy na stolnicy/desce/blacie albo wyklejamy wnętrze po kawałeczku.

Po wyłożeniu foremek - ciasto należy ponakłuwać widelcem (zapobiega to pękaniu ciasta podczas pieczenia) - nakłuwamy dno i boki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20-25 min (aż delikatnie się zarumienią).

Gdy tartaletki ostygną, wyjmujemy je z foremek. Napełniamy kremem budyniowym, a na kremie układamy dość gęsto truskawki (stroną od szypułki do dołu). Truskawki wygodniej jest układać, gdy są przekrojone na pół.

Jeśli nie robisz tartaletek, a dużą tarte - przepis funkcjonuje tak samo. Wtedy nie musisz kroić truskawek na pół - układane w całości będą wyglądać bajecznie.

Po nałożeniu truskawek należy łyżką rozprowadzić na wierzchu lekko stężałą galaretkę. Następnie wstawić do lodówki.

Przed podaniem udekorować listkiem mięty, szałwii lub melisy.