Składniki na Ciasto z Figami: - 2 jajka (użyłam dwużółtkowych) - 1 żółtko - 100 g masła - 1 łyżka oleju - 2/ 3 szklanki cukru - 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 5-6 łyżek kaszy manny + kasza manna do obsypywania - 3/4 szklanki mleka - 1 łyżka waniliowego proszku budyniowego bez cukru - 1 łyżka octu - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 kieliszek dobrego rumu - kilka kropel esencji rumowej - 8-9 świeżych fig Miękkie masło utrzeć z cukrem i olejem na białą, puszystą masę. Wybitnie smakuje z waniliowymi lodami (zimne, lub takie prosto z piekarnika ;) Składniki na Kruszonkę: - 50 g masła - 3/4 szklanki mąki krupczatki - 1/4 szklanki cukru Mąkę zagnieść z zimnym masłem na sypki proszek. Te aromatyczne owoce znakomicie komponują się z czarnym rumem, ale jeśli wolicie możecie go pominąć i zrobić w wersji cytrynowej lub cynamonowej ;) Smakuje rewelacyjnie z chrupiącą kruszonką i waniliowymi lodami. przepis na Ciasto ucierane z dodatkiem kaszy manny i świeżych fig.