Ostatnio w próbkach twarogu sernikowego, który został wyprodukowany w Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Radomsku, znaleziono bakterie Listeria monocytogenes.
W każdej chwili można zwracać zakupiony towar do miejsca zakupu.
Bakterie te mogą wywoływać chorobę – listeriozę.
Może być bardzo niebezpieczna dla kobiet w ciąży, noworodków oraz dla osób z niesprawnym systemem immunologicznym.
Listerioza jest leczona za pomocą antybiotyków.
Główny Inspektorat Sanitarny ma zastrzeżenia do twarogu sernikowego w opakowaniach po 500 g i 1 kg (nr partii: 2907185, termin do spożycia: 29.07.2018).
To właśnie w próbkach tego twarogu produkcji Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Radomiu znaleziono bakterie Listeria monocytogenes.
Zgodnie z zasadami poinformowano o tym fakcie organy urzędowej kontroli żywności, a także klientów, którzy kupili wadliwy towar. Oczywiście mogą go zwrócić do miejsca zakupu.
Państwowa Inspekcja Sanitarna oraz organy Inspekcji Weterynaryjnej nadzorują proces wycofania wadliwego towaru.
„Nie należy spożywać twarogu sernikowego o numerze partii wskazanym w komunikacie, w szczególności bez obróbki termicznej, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.”
LISTERIOZA
Jakie są objawy tej choroby?
Niestety u dorosłych osób listerioza nie wykazuje żadnych objaw zakażenia.
U osób w podeszłym wieku, a także u osób z obniżoną odpornością na skutek zakażenia listeriozą, może dojść do zapalenia opon mózgowych, zapalenia mózgu, a także sepsy.
U kobiet w ciąży, mogą pojawić się objawy podobne do grypy, a także objawy, które wynikają z zapalenia dróg moczowych.
Przez zakażenie może dojść do obumarcia płodu i poronień lub może dojść do wrodzonej listeriozy u noworodka.
JAK ZAPOBIEGAĆ?
Po pierwsze, należy przestrzegać zasad higieny osobistej zwłaszcza podczas przygotowywania posiłków.
Po drugie, należy przed każdym posiłkiem myć dokładnie dłonie, tak samo jak po wyjściu z toalety, jak i po kontakcie ze zwierzętami.
Po trzecie, należy stosować właściwe środki ochrony na farmach zwierząt.
ZOBACZ TAKŻE
JAK OBCHODZIĆ SIĘ Z NABIAŁEM?
BIAŁY SER – aby biały ser nie pokrył się pleśnią należy zawsze przechowywać go w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. Warto włożyć do pojemnika także kostkę cukru. Dzięki temu ser pozostanie dłużej świeży i wilgotny.
MLEKO – aby mleko nie przypaliło się podczas gotowania należy przepłukać garnek w którym będziemy je gotować lodowatą wodą.
JAJKA – jeżeli chcesz łatwiej obrać jajko ze skorupki to po ugotowaniu umieść je na kilka minut w lodowatej wodzie.
ŻÓŁTY SER – żółty ser nie będzie robił się twardy na brzegach jeżeli posmarujesz je prawdziwym masłem.
GOTOWANIE POPĘKANYCH JAJEK – jeżeli chcesz ugotować pęknięte jajko to albo natrzyj pęknięcia ząbkiem czosnku, albo dodaj do wody odrobinę octu. Dzięki temu białko nie wypłynie podczas gotowania.
ŚMIETANA – jeżeli chcesz aby bita śmietana wyszła Ci idealnie to dodaj do niej cukru pudru zamiast zwykłego cukru.