Niebezpieczne BAKTERIE w twarogu sernikowym. SANDEPID OSTRZEGA

Piotr
Newsy
25.07.2018 15:04
Niebezpieczne BAKTERIE w twarogu sernikowym. SANDEPID OSTRZEGA

Ostatnio w próbkach twarogu sernikowego, który został wyprodukowany w Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Radomsku, znaleziono bakterie Listeria monocytogenes.

W każdej chwili można zwracać zakupiony towar do miejsca zakupu.

Bakterie te mogą wywoływać chorobę – listeriozę.

Może być bardzo niebezpieczna dla kobiet w ciąży, noworodków oraz dla osób z niesprawnym systemem immunologicznym.

Listerioza jest leczona za pomocą antybiotyków.

Zdjęcie Niebezpieczne BAKTERIE w twarogu sernikowym. SANDEPID OSTRZEGA #1

Główny Inspektorat Sanitarny ma zastrzeżenia do twarogu sernikowego w opakowaniach po 500 g i 1 kg (nr partii: 2907185, termin do spożycia: 29.07.2018).

To właśnie w próbkach tego twarogu produkcji Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Radomiu znaleziono bakterie Listeria monocytogenes.

Zgodnie z zasadami poinformowano o tym fakcie organy urzędowej kontroli żywności, a także klientów, którzy kupili wadliwy towar. Oczywiście mogą go zwrócić do miejsca zakupu.

Państwowa Inspekcja Sanitarna oraz organy Inspekcji Weterynaryjnej nadzorują proces wycofania wadliwego towaru.

„Nie należy spożywać twarogu sernikowego o numerze partii wskazanym w komunikacie, w szczególności bez obróbki termicznej, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.”

Zdjęcie Niebezpieczne BAKTERIE w twarogu sernikowym. SANDEPID OSTRZEGA #2

LISTERIOZA

Jakie są objawy tej choroby?

Niestety u dorosłych osób listerioza nie wykazuje żadnych objaw zakażenia.

U osób w podeszłym wieku, a także u osób z obniżoną odpornością na skutek zakażenia listeriozą, może dojść do zapalenia opon mózgowych, zapalenia mózgu, a także sepsy.

U kobiet w ciąży, mogą pojawić się objawy podobne do grypy, a także objawy, które wynikają z zapalenia dróg moczowych.

Przez zakażenie może dojść do obumarcia płodu i poronień lub może dojść do wrodzonej listeriozy u noworodka.

JAK ZAPOBIEGAĆ?

Po pierwsze, należy przestrzegać zasad higieny osobistej zwłaszcza podczas przygotowywania posiłków.

Po drugie, należy przed każdym posiłkiem myć dokładnie dłonie, tak samo jak po wyjściu z toalety, jak i po kontakcie ze zwierzętami.

Po trzecie, należy stosować właściwe środki ochrony na farmach zwierząt.

ZOBACZ TAKŻE

JAK OBCHODZIĆ SIĘ Z NABIAŁEM?

Zdjęcie Niebezpieczne BAKTERIE w twarogu sernikowym. SANDEPID OSTRZEGA #3

BIAŁY SER – aby biały ser nie pokrył się pleśnią należy zawsze przechowywać go w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. Warto włożyć do pojemnika także kostkę cukru. Dzięki temu ser pozostanie dłużej świeży i wilgotny.

MLEKO – aby mleko nie przypaliło się podczas gotowania należy przepłukać garnek w którym będziemy je gotować lodowatą wodą.

JAJKA – jeżeli chcesz łatwiej obrać jajko ze skorupki to po ugotowaniu umieść je na kilka minut w lodowatej wodzie.

ŻÓŁTY SER – żółty ser nie będzie robił się twardy na brzegach jeżeli posmarujesz je prawdziwym masłem.

GOTOWANIE POPĘKANYCH JAJEK – jeżeli chcesz ugotować pęknięte jajko to albo natrzyj pęknięcia ząbkiem czosnku, albo dodaj do wody odrobinę octu. Dzięki temu białko nie wypłynie podczas gotowania.

ŚMIETANA – jeżeli chcesz aby bita śmietana wyszła Ci idealnie to dodaj do niej cukru pudru zamiast zwykłego cukru.