Rolada z musem czekoladowym

przepis
Rolada z musem czekoladowym
25Maj
Przepis

Składniki:

Biszkopt:

4 jajka

2 żółtka

2 łyżki kakao

10 dag cukru

10 dag mąki pszennej

5 dag mąki ziemniaczanej

4 łyżki rumu

pół łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

10 dag cukru

łyżka masła

5 dag gorzkiej czekolady

3/4 szklanki kremówki

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

czekolada do posypania

Z białek ubijam pianę, wsypuję cukier i ubijam. Dodaję 6 żółtek i rum. Dodaję obie mąki, proszek do pieczenia, kakao i mieszam. Ciasto przekładam na blachę. Piekę 10 minut w 180 st. C. Wykładam na wilgotną ściereczkę, usuwam pergamin i zwijam roladę w ściereczkę. W rondelku rozpuszczam cukier na karmel, dodaję 4 łyżki kremówki i masło. Wsypuję posiekaną czekoladę, dodaję ekstrakt waniliowy. Przelewam do płaskiego naczynia, studzę i miksuję. Resztę kremówki ubijam i łączę z masą czekoladową. Biszkopt rozwijam, smaruję kremem, ponownie zwijam. Roladę chłodzę 2 godziny. Przed podaniem posypuję czekoladą.

następna inspiracja
Zobacz również:
Zobacz również:
loading...
następna inspiracja