Z wągrami już tak jest, że nie jesteśmy w stanie pozbyć się ich raz na zawsze. Możemy jednak regularnie usuwać je za pomocą domowych, bardzo skutecznych peelingów. Peelingi wykonasz sama, z prostych składników i z małym nakładem czasu. Są one skuteczniejsze i zdrowsze dla naszej skóry, gdyż składają się jedynie z naturalnych składników.
Jakie produkty w twojej kuchni to naturalne, oczyszczające peelingi?
#Fusy z kawy
Fusy z kawy są szorstkie i doskonale złuszczają martwy naskórek. Dokładnie oczyszczają pory i zmniejszają wągry. Kofeina zawarta w kawie niweluje również opuchliznę i poprawia ukrwienie skóry. Fusy można wymieszać z ulubionym olejem lub kremem do twarzy.
#Sól morska
Sól morska doskonale usuwa martwy naskórek i dogłębnie oczyszcza skórę. Jest również wysoko zmineralizowana, dzięki czemu pozostawia skórę świeżą i odżywioną. Nie warto stosować jej jednak w przypadku skóry wrażliwej i skłonnej do podrażnień. Wystarczy, że wymieszasz gruboziarnistą sól morską z łyżeczką oliwy z oliwek, stworzysz pastę i wmasujesz ją w skórę.
#Cukier
Cukier również doskonale nadaje się jako peeling, jest jednak trochę łagodniejszy niż sól morska. Warto więc sięgnąć po niego w przypadku posiadania skóry wrażliwej i skłonnej do podrażnień. Do łyżki cukru warto dodać łyżeczkę oleju kokosowego, aby oczyszczanie było skuteczniejsze. Taka mieszanka doskonale nadaje się również do peelingu ust.
#Płatki owsiane
Płatki są świetną alternatywą dla powyższych produktów w przypadku skóry bardzo delikatnej. Nie powodują podrażnień, a dodatkowo wytwarzają skórze nawilżającą warstwę ochronną. Wystarczy, że wymieszasz je z wodą i rozdrobnisz.
#Pomidory
W porównaniu do powyższych produktów, pomidory nie mają właściwości ściernych, ale doskonale złuszczają martwy naskórek i oczyszczają pory dzięki zawartości enzymów. Stanowią one naturalny peeling enzymatyczny. Weź plasterek pomidora i pocieraj oczyszczoną twarz. Odczekaj 5 minut, a na koniec dokładnie opłucz twarz czystą wodą.