Przepis
Składniki:
ok 50 dag filetów z kurczaka
1 szklanka mąki
ok 1 szklanka wody
1 jajko,
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz
olej do smażenia
Sos czosnkowy:
4 ząbki czosnku
4 łyżki majonezu
300 ml jogurtu naturalnego
2-3 łyżki posiekanego koperku
odrobina cukru
Sposób przygotowania:
1. Filety myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kotlety i lekko rozbijamy. Oprószamy solą i pieprzem.
2. Mąkę mieszkamy z szklanką wody (ciasto powinno być konsystencję gęstszego ciasta naleśnikowego). Dodajemy sól, jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy na gładkie ciasto.
3. Do ciasta przekładamy filety i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
4. Po tym czasie wyjmujemy mięso z ciasta i lekko osączamy. Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.
5. Przygotowujemy sos: jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, cukrem i pieprzem do smaku. Wsypujemy koperek i mieszamy.
6. Mięso podajemy z sosem czosnkowym.
Smacznego!!!