Piersi z kurczaka w cieście czosnkowym

Krzysztof
Obiad
20.05.2014 7:14
Piersi z kurczaka w cieście czosnkowym

Przepis

Składniki:

ok 50 dag filetów z kurczaka

1 szklanka mąki

ok 1 szklanka wody

1 jajko,

2-3 ząbki czosnku

sól, pieprz

olej do smażenia

Sos czosnkowy:

4 ząbki czosnku

4 łyżki majonezu

300 ml jogurtu naturalnego

2-3 łyżki posiekanego koperku

odrobina cukru

Sposób przygotowania:

1. Filety myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kotlety i lekko rozbijamy. Oprószamy solą i pieprzem.

2. Mąkę mieszkamy z szklanką wody (ciasto powinno być konsystencję gęstszego ciasta naleśnikowego). Dodajemy sól, jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy na gładkie ciasto.

3. Do ciasta przekładamy filety i odstawiamy na 30 minut do lodówki.

4. Po tym czasie wyjmujemy mięso z ciasta i lekko osączamy. Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.

5. Przygotowujemy sos: jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, cukrem i pieprzem do smaku. Wsypujemy koperek i mieszamy.

6. Mięso podajemy z sosem czosnkowym.

Smacznego!!!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną