1 szklanka wody 100 g masła 1 szklanka mąki szczypta soli 3 jajka Masa budyniowa: 1,5 opakowania budyniu śmietankowego (65 g) 750 ml mleka 3 łyżki cukru 150 g masła Przygotowanie: Ciasto: Jedną cześć posmarować nierówno na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (forma 24 cm x 37 cm). Do gotującej wody wsypać mąkę, zmniejszyć ogień i energicznie mieszać przez 3 – 4 minuty, do uzyskania jednolitej masy. Ciasto: Do wystudzonego parzonego ciasta dodawać po jednym jajku i zmiksować na jednolitą masę. Odstawić na 3 h (najlepiej całą noc) do lodówki, aby ciasto zmiękło. Czas wykonania: 1 h 30 min ( + 3 h oczekiwania) Ilość porcji: 30 kawałków (forma 24 cm x 37 cm) Karpatka to jedno z ulubionych ciast mojego męża i ma taką niemal magiczną moc: znika w mgnieniu oka 😉 Ciasto piec przez 25 – 30 minut w 200 stopniach do czasu zarumienienia. zmiksować na puch, a następnie dodać do niego po łyżce budyniu.