Poradnik

Jak kroić cebulę i nie płakać? Genialnie prosty TRIK!

Cebula jest niezwykle zdrowym warzywem. Jej właściwości znane i stosowane są w lecznictwie od setek lat. Cebula jest również dodatkiem do wielu potraw, ponieważ nadaje im doskonały aromat i smak.

 

fot. shutterstock

 

Przygotowując dania z dodatkiem cebuli, najgorszym momentem jest jej obieranie i krojenie. Aromat wydobywający się z surowej cebuli podrażnia oczy i noc, co powoduje łzawienie i pieczenie. Na szczęście istnieje pewien sposób, dzięki któremu krojenie cebuli nie będzie już tak problematyczne.

 

Jak kroić i obierać cebulę, aby nie płakać?

 

#Krok 1 – określ na cebuli miejsce, z którego wychodzą korzenie. Jeszcze nie obieraj cebuli.

 

#Krok 2 – za pomocą małego noża wyznacz obszar wokół miejsca, z które wychodzą korzenie, ponieważ za chwilę będziesz go wycinać.

 

#Krok 3 – Z wyznaczonego obszaru wytnij kształt stożka ze środka cebuli. Dzięki temu usuniesz to, co wywołuje podrażnienie oczu i nosa. Aby to zrobić zacznij wbijać nóż wokół wyznaczonego miejsca wokół korzeni.

 

Źródło: https://food-hacks.wonderhowto.com/how-to/trick-cutting-onions-without-making-you-cry-0162475/ 

 

#Krok 4 – Wyciągnij wycięty stożek i dopiero wtedy obierz cebulę z łupek.

 

fot. shutterstock

 

Jak pokroić cebulę w idealną kostkę?

fot. shutterstock

 

#Zacznij od przekrojenia obranej cebuli na pół: od korzenia do czubka.

#Odetnij czubek.

#Nacinaj cebulę wzdłuż, jednak staraj się nie nacinać jej do końca.

#Obróć cebulę o 90 stopni i drobno pokrój w kostkę.

Popularne artykuły

Jak rozpoznać odwodnienie u dziecka? Kiedy zmniejszona ilość płynów jest niebezpieczna?

Jak zrobić frytki z batatów?

Urząd Lotnictwa Cywilnego. Spór z kontrolerami. Dlaczego protestują?