Jak zrobić frytki z batatów?
Frytki z batatów to pyszna i odżywcza przekąska, którą przygotujesz w kilka minut. Przedstawiamy przepis na idealnie chrupiące, domowe frytki z batatów, które pokochają wszyscy domownicy. Receptura jest bardzo łatwa i będziesz potrzebowała do niej jedynie 3 składników.
Słodkie ziemniaki
Bataty, czyli słodkie ziemniaki to warzywa pochodzące z Ameryki Południowej i Środkowej, niezwykle popularne na całym świecie. Mają więcej właściwości odżywczych i zdrowotnych, niż tradycyjne ziemniaki. Stanowią cenne źródło witamin i składników mineralnych: potasu, magnezu, fosforu i selenu, karotenoidów oraz likopenu.
Pieczone frytki z batatów
Pieczone frytki z batatów to doskonały pomysł na zdrową i wartościową przekąskę, którą możesz jeść nawet na diecie. 100 gram frytek to około 150 kcal. Frytki pieczone w piekarniku, są o wiele mniej kaloryczne, niż te smażone na głębokim oleju. Poniżej przedstawiamy prosty i szybki przepis, który na pewno zagości na stałe w Twoim domowym menu.
Przepis na frytki z batatów z piekarnika
Składniki:
- 2-3 bataty
- Olej roślinny
- Przyprawy: sól, pieprz, chilli, czosnek, słodka papryka
- Dodatkowo: natka pietruszki, parmezan do posypania
Przygotowanie:
Słodkie ziemniaki są wyjątkowo twarde, więc użyj ostrego noża. Bataty obierz i pokrój na połówki, następnie w ćwiartki i ostatecznie w cienkie słupki. Opłucz je, aby usunąć zanieczyszczenia, a następnie zanurz w zimnej wodzie na około 30 minut.
Dzięki temu pozbędziesz się z nich nadmiaru skrobi. Dokładnie osusz bataty papierowym ręcznikiem. Pokrojone bataty przełóż do miski, dodaj do nich kilka łyżek oleju oraz mieszankę przypraw (bez soli). Całość dokładnie wymieszaj, tak by wszystkie frytki były równomiernie obtoczone.
Pieczenie:
Gotowe do pieczenia frytki rozłóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ważne jest, aby się nie dotykały i były równomiernie rozłożone. Dzięki temu się nie skleją i upieką z każdej strony. Piekarnik nagrzej na 220 stopni, włącz grzanie góra-dół. Frytki z batatów piecz około 25-30 minut, aż staną się złote i idealnie chrupiące. W połowie czasu, możesz zajrzeć do piekarnika i obrócić widelcem frytki na drugą stronę, aby równo się piekły.
Podanie:
Gotowe frytki wyjmij z piekarnika, pozostaw na blasze na 5 minut, a następnie posyp solą i natką pietruszki. Możesz dodać do nich tarty parmezan, dzięki temu będą miały jeszcze lepszy smak. Podawaj je z sosem czosnkowym lub jogurtowym.