Lody z żelkami

Krzysztof
28.04.2014 19:37
Lody z żelkami

Przepis

Biszkopt czekoladowy

5 dużych jaj

1 szkl cukru

1 budyń czekoladowy

2 łyżki kakao

1 szkl mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

dżem z czarnej, czerwonej porzeczki lub z jagód

Masa:

600 ml śmietany 30%

1 serek wanilinowy homogenizowany 150 g

4 łyżki cukru

1 cukier wanilinowy

opcjonalnie 100 ml ajerkoniaku ( można nie dawać )

3 łyżeczki żelatyny jeśli dajemy ajerkoniak to 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w ¼ szklanki wody

5 dużych bananów (nie przejrzałych)

sok z cytryny do natarcia bananów

3 galaretki cytrynowe rozpuszczone w 4 i 1/2 szklankach wody

czekolada do dekoracji

Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, następnie po jednym żółtku

Wsypujemy przesiany budyń, mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (35x25 cm). Pieczemy w temp. 170 stopni do suchego patyczka

Galaretka:

3 galaretki rozpuszczamy w 4 i 1/2 szklankach wrzątku, odstawiamy i czekamy do stężenia. Wykładamy na bananach.

Masa śmietanowa:

Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie dodajemy serek waniliowy. Jeśli dodajemy advocat to powoli. Całość łączymy ze schłodzoną żelatyną.

Przełożenie ciasta:

Biszkopt przecinamy na połowę, ponczujemy ( u mnie sok z czarnej porzeczki z dodatkiem niewielkiej ilości wódki) smarujemy cienką warstwą dżemu Gdy galaretka zacznie gęstnieć, kroimy każdego banana na połowę, skropić sokiem z cytryny i układamy na biszkopcie posmarowanym dżemem.

Na banany wylewamy tężejącą galaretkę i wstawiamy do lodówki na 20 min..

Na galaretkę wykładamy większą część masy śmietanowej, przykrywamy biszkoptem. (też poczujemy) Wierzch biszkoptu smarujemy pozostałą masą śmietanową, Dekorujemy według uznania

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną