Przepis
Ciasto:
2 szklanki mąki
½ szklanki cukru pudru
200 g zimnego masła
3 żółtka
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
Krem:
300 g twarogu mielonego (użyłam Piątnicy z wiaderka)
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/3 szklanki cukru pudru (lub więcej wg uznania)
Dodatkowo:
5- 6 sporych jabłek (najlepiej mało kruchych)
sok wyciśnięty z ½ cytryny
1/3 łyżeczki cynamonu
1 łyżka stopionego masła
Przygotowanie
Ciasto:
Mąkę wymieszać z cukrem. Dodać masło pokrojone w wiórki, ekstrakt oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć dno i boki formy na tartę (o średnicy ok. 26 cm). Wstawić na chwilę do lodówki.
Krem:
Składniki na krem utrzeć na gładką, jednolitą masę.
Jabłka obrać w paski razem z miąższem, bez usuwania skórki (która będzie potrzebna na zewnętrzną stronę różyczek. Najlepiej robić to obieraczką, wtedy jabłka nie kruszą się i można je obrać na cienkie paseczki, które posłużą za płatki róż. Skropić sokiem z cytryny.
Całość:
Spód tarty wyjąć z lodówki, oprószyć bułką tartą lub kaszą manną. Na ciasto wylać krem. Z paseczków jabłek formować różyczki, na zewnątrz otulając je skórkami i układać na kremie (nie jest bardzo rzadki, więc spód różyczek będzie się w nim lekko zanurzać).
Różyczki z jabłek polać stopionym masłem, oprószyć cynamonem.
Piec około 35-40 minut w temperaturze 180 °C (aż brzegi tarty będą ciemno złote, a jabłuszka widocznie przypieczone). Studzić w formie.