szarlotka z różami

Ciasto:2 szklanki mąki½ szklanki cukru pudru200 g zimnego masła3 żółtka½ łyżeczki ekstraktu z waniliiKrem:300 g twarogu mielonego (użyłam Piątnicy z wiaderka)1 duże jajko1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1/3 szklanki cukru pudru …

szarlotka z różami

Składniki

Przepis

Ciasto:

2 szklanki mąki

½ szklanki cukru pudru

200 g zimnego masła

3 żółtka

½ łyżeczki ekstraktu z wanilii

Krem:

300 g twarogu mielonego (użyłam Piątnicy z wiaderka)

1 duże jajko

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1/3 szklanki cukru pudru (lub więcej wg uznania)

Dodatkowo:

5- 6 sporych jabłek (najlepiej mało kruchych)

sok wyciśnięty z ½ cytryny

1/3 łyżeczki cynamonu

1 łyżka stopionego masła

Przygotowanie

Ciasto:

Mąkę wymieszać z cukrem. Dodać masło pokrojone w wiórki, ekstrakt oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.

Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć dno i boki formy na tartę (o średnicy ok. 26 cm). Wstawić na chwilę do lodówki.

Krem:

Składniki na krem utrzeć na gładką, jednolitą masę.

Jabłka obrać w paski razem z miąższem, bez usuwania skórki (która będzie potrzebna na zewnętrzną stronę różyczek. Najlepiej robić to obieraczką, wtedy jabłka nie kruszą się i można je obrać na cienkie paseczki, które posłużą za płatki róż. Skropić sokiem z cytryny.

Całość:

Spód tarty wyjąć z lodówki, oprószyć bułką tartą lub kaszą manną. Na ciasto wylać krem. Z paseczków jabłek formować różyczki, na zewnątrz otulając je skórkami i układać na kremie (nie jest bardzo rzadki, więc spód różyczek będzie się w nim lekko zanurzać).

Różyczki z jabłek polać stopionym masłem, oprószyć cynamonem.

Piec około 35-40 minut w temperaturze 180 °C (aż brzegi tarty będą ciemno złote, a jabłuszka widocznie przypieczone). Studzić w formie.

Krzysztof

true

Polecane