Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami

Krzysztof
Przepisy
23.04.2014 7:54
Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami

Przepis

Składniki na rożki z ciasta francuskiego z jabłkami:

• opakowanie ciasta francuskiego

• 2 jabłka

• sok i skórka z 1/2 cytryny

• 2 łyżki cukru

• 1 łyżeczka cynamonu (można zastąpić ją mieszanką przypraw korzennych)

• 1 łyżka mąki (można ją zastąpić bułką tartą)

• jajko do posmarowania, roztrzepane

• opcjonalnie można też dodać rodzynki

♥ Piekarnik rozgrzać do 200°C.

♥ Jabłka obrać i pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na małe kawałki. Zamieszać razem z sokiem z cytryny, skórką cytrynową, cukrem, cynamonem, mąką oraz ewentualnie -rodzynkami.

♥ Ciasto francuskie rozłożyć równo na blacie. Pokroić na równe kwadraty. Na każdy kwadrat nałożyć trochę nadzienia z jabłek. Zakleić rożki z ciasta za pomocą widelca. Na środku naciąć trzy otworki.

♥ Rożki posmarować roztrzepanym jajkiem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 15 min. w nagrzanym piekarniku.

♥ Po upieczeniu rożki można polać lukrem cytrynowym, zrobionym z cukru pudru i soku z cytryny.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną