Ze względu na to, że na poście Ewy Dąbrowskiej nie można spożywać większości owoców lub tylko w ilościach dekoracyjnych wykonajmy kompot z suszu ze śliwek z aromatycznymi dodatkami. Jarzyny trzemy na tarce na grubych oczkach i dusimy z dodatkiem szklanki wody w woku aż zmiękną, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę. Zupy wigilijne Polska dzieli się na regiony, w których na Wigilię podaje się barszcz czerwony z uszkami lub zupę grzybową. Jabłka kroimy na cząstki, wrzucamy do garnka, zalewamy 1.5 litra wody i gotujemy na wolnym ogniu aż owoce będą bardzo miękkie. Post Dąbrowskiej przepisy na imprezę/grilla Przepisy na soki i koktajle na poście Ewy Dąbrowskiej Post Ewy Dąbrowskiej – potrawy świąteczne – 19 przepisów Komentarze: Cebulę prażymy na ogniu i wrzucamy do zupy, którą łącznie gotujemy na małym ogniu około 2 godziny. Zamiast uszek podajemy kalafior ugotowany na parze, który świetnie będzie imitował uszka czy pierogi, a na dodatek będzie pysznie smakował. Dressing wykonamy z soku z kiszonej kapusty rozcieńczonym z wodą w proporcji 1:1. Do kapusty można dodać świeży ogórek pokrojony w plastry, czerwoną papryka w cząstkach, oraz listki świeżej bazylii. Można je pokroić na ćwiartki lub gotować w całości aż będą miękkie. Wiele osób planuje post Ewy Dąbrowskiej dopiero po świętach, a nawet dopiero po sylwestrze, gdyż podejrzewa, że ciężko będzie się oprzeć smakołykom, które zagoszczą na stołach. Doprawiamy i gotujemy na wolnym ogniu mieszając co kilka minut, aby bigos się nie przypalił. Do jarmużu dodajemy posiekaną fioletową cebulkę, startą na tarce białą rzodkiew, pociętą w paski żółtą i czerwoną paprykę. Do rukoli dodajemy pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, aby puściły soki oraz listki świeżej bazylii. Sposób przygotowania: kapustę kiszoną i zwykłą szatkujemy i wrzucamy do dużego gara, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu godzinkę. Brokuł gotujemy na parze, szatkujemy, mieszamy z pokrojonymi drobno dwoma pomidorami, cebulką i przyprawami. Danie można jeść na ciepło i na zimno. Składniki: kilogram kiszonej oraz kilogram zwykłej kapusty, 2 kwaśne jabłka, garść wędzonych śliwek, 50 g grzybów suszonych np. borowików, 2 cebule, kilogram marchwi. Sposób przygotowania: Włoszczyznę gotujemy na warzywny bulion doprawiając przyprawami oraz suszonymi grzybami. Następnie dodajemy czosnek i zakwas buraczany, podgotowujemy i odstawiamy na noc, żeby smaki i zapachy się wymieszały. Składniki: 4 duże buraki, 3 marchewki, korzeń pietruszki, ćwiartka selera, duża cebula, liść kapusty, 2 szklanki zakwasu z buraków przygotowanego wcześniej. Suszone owoce najpierw moczymy przez noc w wodzie, a następnie gotujemy aż będą miękkie (około kwadransa) i doprawiamy. Sposób przygotowania: cukinię kroimy w talarki, pieczarki i cebulki w kostkę. Ostry smak rukoli, kwaskowatość pomidorków oraz charakterystyczny smak bazylii sprawią, że nie trzeba będzie dodawać żadnych przypraw, aby sałatka była smaczna i zdrowa. Danie doprawiamy przyprawami, układamy na talerzu, a po ostygnięciu posypujemy siekanym czosnkiem, rzodkiewką i świeżą bazylią. Przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, pieprz świeżo zmielony, sól himalajska, 2 ząbki czosnku. Sposób przygotowania: kalafior gotujemy, drobno posiekaną cebulkę prażymy, a następnie dodajemy do niej posiekany kalafior. Sposób przygotowania: cztery pomidory blendujemy z solą, pieprzem i odrobiną czosnku aż powstanie gładka masa imitująca koncentrat pomidorowy. Zamiast uszek lub makaronu: zupa grzybowa będzie przepysznie smakować z gotowanymi pieczarkami lub innymi grzybami. Intensywniejszy smak uzyskamy jedząc bigos na drugi dzień po przygotowaniu. Pomidory miksujemy na koncentrat pomidorowy, dodajemy do warzyw, przyprawiamy. Sposób przygotowania: kalafior blanszujemy na parze. Przyprawy: sól himalajska, świeżo zmielony pieprz, słodka papryka, ostra papryka, natka pietruszki, por. Następnie dodajemy pokrojoną drobno marchew i cebulę, moczone kilka godzin grzyby oraz starte jabłka. Przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, pieprz świeżo mielony, sól himalajska.