Kulinaria

MROŻONE CYTRYNY. Sprawdź do czego można je wykorzystać.

Wiadomo, że cytrynyźródłem wielu witamin i składników odżywczych.


Oprócz takich witamin jak:

  • witamina A,
  • witamina B6,
  • witamina C,
  • witamina E,

cytryny zawierają także:

  • kwas foliowy,
  • żelazo,
  • miedź,
  • potas,
  • magnez,
  • cynk.

Dzisiaj proponujemy Wam przygotowanie mrożonych kostek cytrynowych, które z powodzeniem możecie wykorzystać do napojów, koktajli, deserów, a także do różnych dań i potraw.

Cytryny należy dokładnie umyć – najlepiej sparzyć, aby pozbyć się bakterii które znajdują się na skórce.

To ważne! Nie obieraj cytryn ze skórek!

Następnie umyte i suche cytryny wkładamy do woreczka i na całą noc wkładamy do zamrażarki.

Rano wyciągamy cytryny i ścieramy je na tarce.

Jest to trochę pracochłonne, ale warto.

źródło: http://www.organichealthuniverse.com/2017/04/10/frozen-lemons-method-will-help-fight-worst-diseases-say-goodbye-diabetes-tumors-overweight/

 


Uzyskaną startą papkę należy umieścić w foremkach na lód i ponownie wkładamy do zamrażalnika.

Kiedy tylko będziemy mieli taką potrzebę to wyciągamy kilka gotowych kostek cytrynowych i dodajemy do potrawy, koktajlu lub do wody.

źródło: http://przyczasie.pl/mrozone-cytryny-pomoga-ci-walczyc-z-najgorszymi-chorobami-pozegnaj-sie-z-cukrzyca-rakiem-i-nadwaga.html

 


Pamiętaj!

Najwięcej wartości odżywczych i antyoksydantów znajduje się właśnie w skórce, dlatego bardzo ważne jest to aby nie obierać cytryn ze skórek.

Popularne artykuły

Pestki tych owoców mają świetne zastosowania. Poznaj je i nie wyrzucaj pestek!

Nie żyje Książę Filip. Mąż Królowej Elżbiety II miał 99 lat

Darowizna od matki jest nieopodatkowana? Nie zawsze! W tej sytuacji słono zapłacisz