Tych 4 produktów NIE NALEŻY ODGRZEWAĆ
Czasami jak czegoś nie zjemy to po prostu odgrzewamy sobie to na drugi dzień.
Często też gotujemy „na dwa dni”.
Jednak musimy zdawać sobie sprawę z tego, że nie wszystko nadaje się do odgrzania – niektóre produkty mogą zaszkodzić naszemu zdrowiu.
DANIA DROBIOWE
Bardzo często drób ląduje na naszych talerzach. Niestety po ponownym odgrzaniu struktura białka wewnątrz mięsa zmienia się.
Konsekwencją jedzenia odgrzewanego drobiu mogą być problemy z układem trawiennym.
SELER I SZPINAK
Te produkty zawierają azotany, a te z kolei podczas podgrzewania zmieniają się w rakotwórcze azotyny.
GRZYBY
To, że grzyby są ciężkostrawne to wie chyba każdy z nas.
Ale czy wiesz, że po podgrzaniu są jeszcze bardziej niebezpieczne?
Odgrzewane grzyby mogą wywołać problemy układu trawiennego, a także zaburzenia pracy serca.