Kulinaria

Tych 4 produktów NIE NALEŻY ODGRZEWAĆ

Czasami jak czegoś nie zjemy to po prostu odgrzewamy sobie to na drugi dzień.

Często też gotujemy „na dwa dni”.

Jednak musimy zdawać sobie sprawę z tego, że nie wszystko nadaje się do odgrzania – niektóre produkty mogą zaszkodzić naszemu zdrowiu.


DANIA DROBIOWE

Bardzo często drób ląduje na naszych talerzach. Niestety po ponownym odgrzaniu struktura białka wewnątrz mięsa zmienia się.

Konsekwencją jedzenia odgrzewanego drobiu mogą być problemy z układem trawiennym.

fot.shutterstock

 

SELER I SZPINAK

Te produkty zawierają azotany, a te z kolei podczas podgrzewania zmieniają się w rakotwórcze azotyny.

fot.shutterstock

 

GRZYBY

To, że grzyby są ciężkostrawne to wie chyba każdy z nas.

Ale czy wiesz, że po podgrzaniu są jeszcze bardziej niebezpieczne?

Odgrzewane grzyby mogą wywołać problemy układu trawiennego, a także zaburzenia pracy serca.

fot.shutterstock

 

Popularne artykuły

Śmigus- Dyngus co to za święto? Skąd pochodzi?

Donosy w mObywatel! Nowa funkcja aplikacji

„Wyjdź z cienia” - konkurs, w którym każdy wygrywa