Zdrowie

3 fermentowane produkty, które powinnaś jeść, by być zdrowa

Produkty fermentowane mają cudowne właściwości, które doskonale wpływają na nasz organizm:

-poprawiają trawienie

-zmniejszają wzdęcia i gazy

-poprawiają florę bakteryjną organizmu

-zwiększają wchłanianie substancji odżywczych

-poprawiają odporność


Jakie produkty najlepiej wpływają na organizm?


#Kefir

Kefir jest najlepszy przetworem mlecznym, w którym znajdziemy aż 30 różnych kultur bakterii. Bakterie te są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania jelit, a co za tym idzie całego organizmu.


#Kapusta kiszona

Kapusta kiszona jest niezwykle zdrowa i stanowi dodatek do wielu dań. Warto jednak zwracać uwagę na jakość produktu. Często bowiem kapusta kiszona tylko taką udaje. Najlepiej jest przygotować ją samemu.

fot. shutterstock 

 
Składniki:

-2 kg kapusty

-2 liście laurowe

-40 dag soli morskiej


Kapustę poszatkuj, wymieszaj z solą i pokruszonymi liśćmi laurowymi, odstaw na ok. godzinę. Kiedy wypuści soki przełóż trochę kapusty do szklanego słoika i mocno ubij. Następnie po trochę przekładaj kolejne warstwy kapusty i mocno dociskaj do dna. Słoik wypełnij w ¾ pojemności, ponieważ kapusta zwiększy swoją objętość. Odstaw słoik w ciemne miejsce i przykryj pokrywkę, jednak nie zakręcaj jej. Przez 3 dni kilka razy dziennie nakłuwaj kapustę patyczkiem drewnianym, aby ją odgazować. Po 3-4 dniach kapusta jest gotowa. Wtedy zakręcamy pokrywki i przechowujemy w lodówce.


#Ogórki kiszone

fot. shutterstock 

 

Ogórki kiszone również są doskonałym źródłem probiotyków. Dodatkowo dostarczają one dużą ilość witaminy C, A, K oraz błonnika. Na zdrowie doskonale wpływa również sok z ogórków kiszonych. Nie należy jednak przesadzać z jego ilością, ponieważ zawiera on sporą ilość soli niezbędnej podczas fermentacji.

Tutaj znajdziesz przepis na pyszne ogórki domowej roboty.

fot. shutterstock 

 

Popularne artykuły

Znana vlogerka jadła kurkumę przez rok! Sprawdź jak to wpłynęło na jej zdrowie!

Międzynarodowy Dzień Sceptyków: Dlaczego Sceptycyzm jest Kluczowy dla Nauki i Społeczeństwa

Ceny żywności na świecie spadają?!