6 trików na wykorzystanie 7-Up w kuchni!
Pewnie nie wiedziałaś, że popularny napój 7-Up nadaje się nie tylko do picia. Ma wiele innych zastosowań w kuchni, które zostały opisane w książce kucharskiej „7-Up Goes To A Party!” z 1961 roku. Sprawdź, jak możesz użyć tego limonkowego, słodkiego, gazowanego napoju na 5 sposobów, o których nigdy nie pomyślałaś.
#1. Kostki lodu
Zamroź napój 7-Up w foremce do kostek lodu. Takie cytrusowe kostki przydadzą się później do imprezowego drinka!
#2. Wieprzowina po nowozelandzku
Przygotuj obiad w stylu nowozelandzkim. Wędzona wieprzowina w glazurze. Ugotuj mięso jak zwykle, a następnie obtocz w sosie, na który składa się 1 szklanka 7-Up oraz pół szklanki syropu klonowego.
#3. Poncz
To może jeszcze poncz? Popularny napój na przyjęcia podawany w wazie możesz wykonać łącząc ze sobą 7-Up i sok żurawinowy (w proporcjach 1:1).
#4. Rybka
Nafaszeruj filety rybne (np. pstrąga) cytryną i koperkiem. Polej środek ryby odrobiną napoju 7-Up. Ten mały limonkowy akcent podkręci smak ryby.
#5. Sos do deseru
Zrób samodzielnie sos czekoladowy do lodów i deserów. Roztop w rondelku 3-5 kostek czekolady, pół szklanki cukru i szklankę napoju 7-Up.
#6. Owoce
Świeże owoce będą miały orzeźwiający i lekko słodkawy i cytrysowy posmak, kiedy polejesz je odrobinę 7-Upe’em. W dużej misce ułóż plastry świeżych jabłek, brzoskwiń, gruszek lub jagód i tuż przed podaniem polej je schłodzonym napojem.