Kulinaria

Tych 7 produktów nigdy nie podgrzewaj w mikrofalówce!

Mikrofalówka znacznie ułatwia nam życie. Niestety nie jest to doskonałe urządzenie. Niektóre produkty po podgrzaniu w mikrofalówce tracą swoje wartości odżywcze, a nawet mogą być szkodliwe dla zdrowia.

fot. shutterstock

 


#Mięso

Rozmrażanie, podgrzewanie i gotowanie mięsa w mikrofalówce nie jest dobrym pomysłem. Przede wszystkim ze względu na fakt, że po takiej obróbce mięso traci swoje cenne właściwości odżywcze. Poza tym, często na mięsie rozmrażanym w mikrofalówce namnażają się chorobotwórcze bakterie. Lepiej więc rozmrażać mięso przez noc w lodówce.


#Biały ryż

Uprzednio ugotowany, a następnie podgrzany ryż w mikrofalówce traci praktycznie wszystkie swoje wartości odżywcze. Jeśli więc nie jesz ryżo zaraz po jego ugotowaniu, warto zjeść go później na zimno.


#Brokuły

Warzywa te to doskonały źródło antyoksydantów. Niestety, podgrzewane w mikrofalówce tracą aż 97% tych cennych przeciwutleniaczy. Brokułów więc nie należy podgrzewać. Na szczęście na zimno smakują równie dobrze.

fot. shutterstock 

 


#Masło

Wiele osób chcąc nico zmiękczyć masło podgrzewa je w kuchence mikrofalowej. Jest to błąd, ponieważ proces ten niszczy cenne białka.


#Czosnek

Najzdrowszy jest na surowo. Po podgrzewaniu w mikrofalówce traci on ponad 90% swoich cennych witamin, minerałów i innych prozdrowotnych substancji.


#Mleko

Mleko traci praktycznie całą zawartość witaminy b12 oraz składników mineralnych. Nie dotyczy to tylko podgrzewania mleka w mikrofalówce. Najzdrowsze jest mleko pite na zimno.


Źródło: http://www.instructables.com/id/How-to-heat-baby-milkformula-in-the-microwave./

 

Popularne artykuły

Ciasto na pierogi nie chce się lepić? Usuń TEN składnik a ciasto wyjdzie idealne

Naukowcy ostrzegali przed koronawirusem znacznie wcześniej?

Odetnij róg gąbki! Ten prosty trik uchroni Cię przed krzyżowym zanieczyszczeniem!