Jeżeli trzymasz WARZYWA w lodówce, a i tak szybko się PSUJĄ to spróbuj tego!
Często jest tak, że nawet trzymając warzywa w lodówce szybko się psują.
Dzisiaj prezentujemy sposoby na przedłużenie świeżości niektórych warzyw.
RUKOLA, ROSZPONKA, MŁODY SZPINAK
Jeżeli kupujesz duże ilości tych warzyw to na początek umyj je dokładnie, a następnie rozłóż na ręczniku lub jeżeli masz użyj suszarki do sałat.
Przygotuj sobie pudełko – wyściel jego dno ręcznikiem papierowym.
Jeżeli liście są całkowicie suche to możesz delikatnie skropić ręcznik papierowy wodą.
Jeżeli jednak liście są delikatnie wilgotne to nie należy już zwilżać ręcznika.
Przełóż liście sałat do pudełka – pamiętaj aby nie ubijać liści – muszą leżeć w miarę luźno.
Następnie połóż na wierzch kawałek ręcznika papierowego i skrop go zimną wodą.
Na koniec zamknij szczelnie pudełko i umieść je w lodówce.
W ten sposób zachowasz świeżość rukoli, młodego szpinaku czy roszponki nawet przez tydzień!
BROKUŁY
Ciekawym sposobem na przechowywanie tego warzywa jest zanurzenie go w zimnej wodzie.
Postaraj się ułożyć je łodygą do góry.
Dzięki temu brokuł dłużej zachowa swoją chrupkość i świeżość.
SZPARAGI
Aby zachować świeżość i smak szparagów przytnij o 2-3 cm końcówki łodyg i włóż je do słoika z zimną wodą.
Następnie przykryj je kawałkiem folii i zabezpiecz gumką, aby się dobrze trzymała.
Tak przygotowane szparagi umieść w lodówce.