Kulinaria

Jeżeli trzymasz WARZYWA w lodówce, a i tak szybko się PSUJĄ to spróbuj tego!

Często jest tak, że nawet trzymając warzywa w lodówce szybko się psują.


Dzisiaj prezentujemy sposoby na przedłużenie świeżości niektórych warzyw.


RUKOLA, ROSZPONKA, MŁODY SZPINAK

Jeżeli kupujesz duże ilości tych warzyw to na początek umyj je dokładnie, a następnie rozłóż na ręczniku lub jeżeli masz użyj suszarki do sałat.

Przygotuj sobie pudełko – wyściel jego dno ręcznikiem papierowym.

Jeżeli liście są całkowicie suche to możesz delikatnie skropić ręcznik papierowy wodą.

Jeżeli jednak liście są delikatnie wilgotne to nie należy już zwilżać ręcznika.

Przełóż liście sałat do pudełka – pamiętaj aby nie ubijać liści – muszą leżeć w miarę luźno.

Następnie połóż na wierzch kawałek ręcznika papierowego i skrop go zimną wodą.

Na koniec zamknij szczelnie pudełko i umieść je w lodówce.

W ten sposób zachowasz świeżość rukoli, młodego szpinaku czy roszponki nawet przez tydzień!

źródło: 

https://www.youtube.com/channel/UCyuXbQrj8UwmzyPN4kZ7zHA

źródło: 

https://www.youtube.com/channel/UCyuXbQrj8UwmzyPN4kZ7zHA


 

 

BROKUŁY

Ciekawym sposobem na przechowywanie tego warzywa jest zanurzenie go w zimnej wodzie.

Postaraj się ułożyć je łodygą do góry.

Dzięki temu brokuł dłużej zachowa swoją chrupkość i świeżość.

fot.shutterstock

 


SZPARAGI

Aby zachować świeżość i smak szparagów przytnij o 2-3 cm końcówki łodyg i włóż je do słoika z zimną wodą.

Następnie przykryj je kawałkiem folii i zabezpiecz gumką, aby się dobrze trzymała.

Tak przygotowane szparagi umieść w lodówce.

fot.shutterstock

 

Popularne artykuły

Jeśli chcesz uniknąć choroby zimą stosuj te zasady!

Dlaczego warto jeść RODZYNKI? Poznaj ich niesamowite właściwości

Ten koktajl zapewni Ci PŁASKI BRZUCH!