Kulinaria

Dlaczego warto jeść RODZYNKI? Poznaj ich niesamowite właściwości

Jeżeli jadasz rodzynki tylko w ciastach i to nieczęsto to poniższy artykuł być może sprawi, że zaczniesz je jadać częściej.

Rodzynki zawierają wiele cennych substancji, a ich właściwości są naprawdę niesamowite.

Suszone winogrona czyli rodzynki są jednymi z najzdrowszych przekąsek.


Wyróżniamy 3 najbardziej popularne rodzaje

RODZYNKI SUŁTAŃSKIE – to te duże o jasnym, żółtym kolorze. Pochodzą z Turcji, Iranu, Chin i USA.

RODZYNKI KORYNTKI – to małe rodzynki o ciemnobrązowym kolorze. Zdarzają się także jasnożółte. Są to rodzynki greckie.

RODZYNKI WŁOSKIE – wykorzystuje się je przy wyrobie wina, a także świetnie nadają się do ciast. Rodzynki włoskie mają zapach muszkatołowy.

fot. shutterstock

 

JEDZENIE RODZYNEK MA DUŻO ZALET

  • poprawiają pracę układu sercowo-naczyniowego,
  • obniżają poziom cholesterolu,
  • zapobiegają osteoporozie,
  • poprawiają funkcjonowanie tarczycy,
  • poprawiają koncentrację,
  • chronią komórki przed uszkodzeniem.


CIŚNIENIE KRWI

Rodzynki spożywane trzy razy dziennie potrafią znacznie obniżyć ciśnienie krwi.

To wszystko za sprawą potasu.

Regularne spożywanie rodzynek przyczynia się do obniżenia rozkurczowego ciśnienia krwi – zaleca się jedzenie nawet 50 rodzynek dziennie.


PRÓCHNICA

Rodzynki pomagają także w walce z próchnicą.

Zwalczają bakterie w jamie ustnej, które z kolei przyczyniają się do psucia się zębów i do chorób dziąseł.

Mimo, że w rodzynkach znajduje się cukier to nie przyczyniają się do powstawania ubytków, a wręcz przeciwnie.

Dlaczego?

Ponieważ rodzynki zawierają dwa cukry proste glukozę i fruktozę, a nie zawierają sacharozy czyli głównego winowajcy psucia się zębów.


fot. shutterstock

 

Co zawierają rodzynki?

Wartości odżywcze rodzynek (w 100 g)

  • wartość energetyczna - 299 kcal
    białko ogółem - 3,07 g
    tłuszcz - 0,46 g
    węglowodany - 79,18 g (w tym cukry proste 59,19)
    błonnik - 3,7 g

Witaminy

  • witamina c – 2,3 mg
    tiamina – 0,106 mg
    ryboflawina – 0,125 mg
    niacyna - 0,766 mg
    witamina b6  - 0,174 mg
    kwas foliowy -  5 µg
    witamina e – 0,12 mg
    witamina k - 3,5 µg

Minerały

  • wapń – 50 mg
    żelazo - 1,88 mg 
    magnez - 32 mg
    fosfor - 101 mg 
    potas - 749 mg
    sód – 11 mg 
    cynk - 0,22 mg

źródło danych: usda national nutrient database

Kto nie powinien spożywać rodzynek?

  • Osoby które cierpią na zespół drażliwego jelita.
  • Osoby których problemem są wrzody.
  • Osoby cierpiące na migrenę.

Popularne artykuły

Jakich produktów lepiej nie odgrzewać? Sprawdź co może Ci zaszkodzić!

Jak poprawić smak drobiowych kotletów?

Witamina C prosto z krzaczka! Napar z tej rośliny pomoże w infekcjach i dolegliwościach kobiecych