Dieta i żywienie

5 FIT DESERÓW, które możesz jeść codziennie bez obaw o przytycie!

5 FIT DESERÓW, które możesz jeść codziennie bez obaw o przytycie!

#Lody truskawkowo-czereśnowe

Źródło: http://republika.mk/432853 

 

Składniki:

-szklanka truskawek

-szklanka czereśni

-szklanka arbuza w kawałkach

-1/3 łyżeczki stewi

Owoce należy umyć, usunąć z nich pestki i szypułki, zblendować i przelać do pojemniczków. Następnie włożyć je do zamrażarki na kilka godzin.

#Deser owocowy z nasionami Chia

Składniki:

-mały jogurt naturalny

-garść borówek

-3 listki mięty

-2 łyżki nasion Chia

Nasiona chia mieszamy z jogurtem i odstawiam do lodówki na pół godziny, żeby nasiona napęczniały. Następnie mieszamy wszystko z borówkami i ozdabiamy listkami mięty.

#Domowa chałwa

Składniki:

-200g białego, łuskanego sezamu

-garść orzechów

-2 łyżki miodu

Sezam blendujemy na proszek. Przekładamy do miski. Orzechy również rozdrabniamy i dodajemy do sezamu wraz z miodem. Wszystko dokładnie mieszamy i mokrymi dłońmi formujemy kształt kawałków chałwy. Chałwę przechowujemy w zamrażarce.

#Białe brownie

Źródło: https://kobieceinspiracje.pl/fit/75912,biale-brownie-bezglutenowe.html 

 

Składniki:

-260 g fasoli białej ( 1 puszka masa po odsączeniu)

-100-110 g banana

-100 g mąki ryżowej

-70 g mąki kokosowej

-40 g mąki ziemniaczanej

-250 ml mleka kokosowego

-1 łyżka oleju kokosowego

-15 ml ekstraktu waniliowego

Fasolę dokładnie odsączyć i opłukać pod bieżącą wodą. Dokładnie osuszyć. Banana obrać i pokroić na mniejsze części. Zblendować z fasolą na gładką masę dolewając mleko kokosowe.

Do pure dodać przesianą mąkę ryżową oraz kokosową oraz skrobię ziemniaczaną. Wlać ekstrakt waniliowy oraz rozpuszczony i przestudzony olej kokosowy. Całość dobrze wymieszać i przełożyć do lekko natłuszczonych foremek o wym: 11 cm x 13 cm. Piec przez 20 min w 180 st C potem jeszcze 10 minut w 160 st C.Wystudzić. Posypać cukrem pudrem lub udekorować płatkami migdałów.

#Fit ciasteczka kokosowe

Składniki:

-1 duży dojrzały banan lub 2 małe

-2 jajka

-1 szklanka wiórków kokosowych

-½ szklanki mąki kokosowej

-1 łyżeczka proszku do pieczenia

Piekarnik należy nagrzać do 180ºC. Jajka roztrzepać i wymieszać z bananem. Dodać wiórki kokosowe, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką lub za pomocą rąk, a następnie formować kulki wielkości i wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczać. Ciastka należy piec przez 15 minut na funkcji termoobiegu.

Popularne artykuły

Wojciech Szczęsny będzie miał własny program TV, a Marina śpiewa w najnowszym filmie Warner Bros!

AliExpress ma nową usługę! Paczka dojdzie do Ciebie już w 15 dni

Wiele osób o tym nie wie! Czy nachylenie pasków ma znaczenie?