Przepis na hummus z bobu. Super pasta do warzyw lub kanapek.
Bób to skarbnica wartości odżywczych. Warto wykorzystać to sezonowe warzywo w kuchni i przygotować pyszną, letnią przekąskę na bazie bobu. Robimy zielony hummus!
Co warto wiedzieć na temat leczniczych właściwości bobu?
- Te zielone rośliny strączkowe są bogate w białko i potas, za to mają niską zawartość sodu.
- Dzięki wysokiej zawartości białka, bób może być alternatywą dla mięsa, dlatego polecany jest dla wegetarian i osób z chorobami krążenia.
- 100 gram świeżego bobu pokrywa 106% dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy.
- Obniża też cholesterol we krwi i reguluje ciśnienie.
- Bób jest też perfekcyjnym warzywem dla osób na diecie, ponieważ spowalnia proces trawienia i na długo daje uczucie sytości.
Czego będziesz potrzebować do przygotowania hummusu z bobu?
Składniki
- bób (najlepiej świeży) – 500 g
- pasta tahini – 4-5 łyżek (możesz zrobić ją sama: po prostu zblenduj uprażone ziarna sezamu na gładką masę)
- czosnek – 2 ząbki
- sok z cytryny – 3-4 łyżki
- przegotowana, zimna woda – 1 łyżka
- kilka listków mięty
- sól i pieprz – do smaku
- ostra papryka w proszku – szczypta
- czarny sezam – do dekoracji
- chleb tostowy pełnoziarnisty – 6 kromek
Przygotowanie
Przepłucz bób i wrzuć go do garnka z wrzącą wodą. Gotuj ok. 5 minut aż będzie miękki. Bób odcedź, poczekaj aż ostygnie i dopiero obierz go z łupinek. W blenderze zmierzaj obrany bób, pastę tahini, 2 obrane ząbki czosnku, listki mięty, sok z cytryny i odrobinę wody. Blenduj na gładką masę i doprawiam solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Możesz udekorować hummus ziarenkami czarnego sezamu. Pastę podaj z kromkami chleba, które możesz dodatkowo podpiec w tosterze lub piekarniku.
Smacznego!