Kulinaria

Jak zrobić domowy jogurt?

Zrobienie jogurtu wydaje się być złożoną procedurą, ale nawet z domowych warunkach jest dziecinnie proste. Dzięki przestrzeganiu kilku ważnych zasad, będziesz mogła cieszyć się domowym, zdrowym jogurtem jeszcze tego samego dnia.

http://www.tidbits-cami.com

Czego potrzebujesz?

  • kilka słoiczków z zakrętkami
  • kartonowe pudełko wyłożone ciepłym materiałem, np. polarem
  • litr mleka ( świeże, nie UHT)
  • kubeczek gotowego jogurtu naturalnego

Wykonanie:

  1. Przygotuj słoiczki, najlepiej, żeby były sterylne. Możesz je wysterylizować suchym powietrzem w piekarniku. Jednak przed nalaniem mleka muszą chwilę ostygnąć, żeby bakterie mogły przetrwać.
  2. Litr mleka postaw na małym ogniu i  podgrzej do temp. 45-48 st. Jeśli nie mamy termometru, temperaturę sprawdzamy wsadzając do mleka palec. Jeśli nie możemy go utrzymać dłużej niż 10 sekund, to znaczy że temperatura jest odpowiednia. Jeśli jesteśmy w stanie trzymać go dłużej, to jest za zimne, jeśli krócej, za gorące.
  3. Do gotowego jogurtu dajemy kilka łyżek ciepłego mleka i mieszamy. Po takim zahartowaniu, mieszamy jogurt z pozostałym mlekiem.
  4. Mleko z kulturami bakterii jogurtowych przelewamy do słoiczków, które szybko zakręcamy i stawiamy w tem. 43-45 st C. na 3 godziny. Etap ten nazywamy inkubacją. W warunkach domowych najłatwiej jest schować słoiczki do kartonu wyłożonego polarem lub styropianem. Zamknięte pudełko dobrze jest obłożyć dodatkowo kocem.
  5. Po upływie 3 godzin, przekładamy słoiczki do lodówki.

WSKAZÓWKI:

- Wybieramy jogurty które maja wyraźnie podany gatunek bakterii. Bakterie jogurtowe to np.  Streptoccocus thermophilus i Lactobacillus bulgaricus.

- Jeśli temperatura inkubacji jest za niska, jogurt będzie zbyt płynny, jeśli będzie zbyt kwaśny, to znaczy że inkubowany był zbyt długo.

Popularne artykuły

Infekcja intymna? Zastosuj nasiadówkę św. Hildegardy

Ceny prądu bez podwyżek? Sprawdź, czy kwalifikujesz się do wyższych limitów!

Świetne wykorzystanie pasty do zębów