Dom

Szakszuka - HIT NA ŚNIADANIE

Poznaj przepis na szakszukę, czyli pyszne danie, które możesz wykonać na śniadanie, jak i kolację. Jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a smakuje wyśmienicie!

Pomysł na posiłek 

Czasami nie masz pomysłu co przygotować na śniadanie, więc stawiasz na sprawdzone sposoby jak płatki z mlekiem czy kanapki. Możesz jednak zacząć dzień od pysznej szakszuki. Jest to danie, które składa się jajek oraz pomidorów. Szakszuka, czyli shakshuka to danie pochodzące z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej, a tłumaczenie tego słowa to dosłownie „wielki bałagan”. Sprawdź, jakie składniki potrzebujesz do jej wykonania.

Potrzebne składniki 

5 średnich słodkich pomidorków-ok. 600 g,

• 1 czubata łyżka masła,

• 1 średni ząbek czosnku,

• 1/3 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej,

• szczypta chili i kminu rzymskiego lub chilli cayenne, lub kuminu,

• sól i czarny pieprz do smaku,

• 4 jajka,

• kilka listków świeżej kolendry, bazylii lub szczypiorku.

Przepis na szakszukę krok po kroku

Przygotowanie szakszuki nie jest trudne, a efekt jest naprawdę wyśmienity. Sprawdź, krok po kroku jak ją przygotować!

Krok 1

Na początek natnij na pomidorkach krzyżyki i zalej je gorącą wodą. Dzięki temu łatwiej ściągniesz z ich skórkę. Obierz pomidory, wciągnij z nich szypułki i pokrój w kostkę. 

Krok 2

Następnie zajmij się czosnkiem, który pokrój  w małą kostkę lub przepuścić przez praskę.

Krok 3

Na rozgrzanej patelni umieść masło, do którego następnie dodaj czosnek i smaż wszystko około 30 sekund. Dzięki temu wydobędziesz z niego swój charakterystyczny smak, który nada daniu pikanterii.

Krok 4

Następnie dodaj pokrojone pomidory i wybrane przez siebie przyprawy. Podkręć trochę moc palnika, wszystko dokładniej wymieszaj i smaż jeszcze przez około 5-6 minut bez mieszania. W przeciwnym razie zrobisz z tego przecier, a nie o to chodzi.

Krok 5

Po mocnym podsmażeniu pomidorów dodaj do nich całe jajka i duś na patelni pod przykryciem przez koło 2 minuty lub do czasu aż białko się zetnie, a żółtko będzie nadal lekko płynne.

Krok 6

Na sam koniec po zdjęciu szakszuki z patelni przyprósz ją bazylią, szczypiorkiem czy kolendrą, aby stworzyć barwną kompozycję na talerzu. Ewentualnie możesz ją jeszcze doprawić do smaku. Szakszuka najpyszniejsza jest ze świeżym i chrupiącym pieczywem.

Modyfikuj przepis 

Szakszukę w tym przepisie możesz również modyfikować i dodawać paprykę, cebulkę, bekon czy szynkę. Wszystko zależy od twoich upodobań smakowych. Jajko i pomidory dobrze łączą się z innymi składnikami. Możesz też zrobić ją w wersji fit, gdzie ograniczysz ilość dodawanego masła.

Popularne artykuły

CZYM ZASTĄPIĆ żele i lakiery do włosów?

Jak być EKO? Zacznij od tych kroków

Ogólnopolskie Święto Kaszanki – Tradycja, Smak i Zdrowie