Kulinaria

Jak zrobić pyszne lizaki z ciasta biszkoptowego?

Lizaki z ciasta są wyjątkowo proste w przygotowaniu i stanowią ciekawą alternatywę dla popularnych lizaków. Na taką przekąskę z pewnością skusi się każde dziecko.

Źrodło: http://wizaz.pl/Kuchnia/Nowosci-kulinarne/cake-pops-przepisy 

Składniki na biszkopt

- 7 jajek

- 1 szklanka cukru

- 1 szklanka mąki pszennej

- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

#Ubij białka, następnie stopniowo dodawaj cukier, najlepiej po 1 łyżce, cały czas ubijając.

#Dodawaj stopniowo żółtka, wciąż miksując.

#Miksuj masę przez 5 minut, a następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę.

#Mieszaj ciasto delikatnie łyżką.

#Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem tylko na spodzie.

#Piecz przez 30-35 minut (dokładnie zmierz czas), w temperaturze 180 C.

#Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia na 15 minut.

#Po tym czasie należy przewrócić biszkopt do góry dnem i pozostawić na 30 minut.

Składniki
-400 gram biszkoptu

-100-150 gram serka mascarpone

-200 gram białej czekolady (może być też ciemna)

-patyczki (mogą być te do szaszłyków)

Biszkopt połam na małe kawałeczki i rozkrusz w misce. Dodaj do niego mascarpone i dokładnie wymieszaj. Z tak przygotowanej masy ulep kuleczki i włóż je do zamrażarki na około 1 godzinę.

Następnie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Kuleczki ponabijaj na patyczki i każdą z nich oblej czekolada. Lizaki możesz na koniec posypać kolorową posypką, orzeszkami, itd.

Jak upiec idealny biszkopt - tu znajdziesz informacje jak krok po kroku upiec idealny biszkopt. 

Popularne artykuły

Dziś strajk Poczty Polskiej! Jakie utrudnienia czekają na klientów?

Dzień Dzikiej Flory, Fauny i Naturalnych Siedlisk: Jak Możemy Chronić Naszą Planetę

Rekordowe zyski dla Warszawy dzięki Taylor Swift! Tyle miasto zarobi na jej koncertach!