Zdrowie

Używasz folii aluminiowej podczas gotowania? Sprawdź dlaczego powinnaś przestać

Folia aluminiowa jest popularna w naszej kuchni ze względu na wygodę. Owijamy nią kanapki, pieczemy i gotujemy. Nie jest to jednak dobre dla naszego organizmu.

Gotowanie z użyciem aluminiowej folii jest szkodliwe, ponieważ cząstki aluminium pod wpływem wysokiej temperatury przechodzą do jedzenia, a następnie do naszego organizmu. Tam mają tendencję do gromadzenia się w kościach, co zmniejsza poziom wapnia.

Unikać powinniśmy również grillowania w aluminium. Naukowcy obawiają się, że prowadzi to do wdychania szkodliwych cząstek metalu, co prowadzi do chorób płuc i całego układu oddechowego. Dodatkowo, innymi skutkami ubocznymi może być pogorszenie pamięci i mniejsza kontrola nad całym ciałem.

Warto więc, kiedy tylko się da, zastąpić folię aluminiową papierem do pieczenia.

Popularne artykuły

Sprawdź, czy jesteś uzależniona od słodyczy

Dlaczego kobiety lecą na niegrzecznych facetów? „Dla mnie się zmieni”

Rząd znosi limity zanieczyszczeń!