Zdrowie

6 sposobów na przedłużenie świeżości owoców i warzyw

Warzywa i owoce nie zawierają konserwantów, ich czas przydatności do spożycia jest stosunkowo krótki. Każdemu z nas choć raz zdarzyło się wyrzucić sporą ilość owoców lub warzyw, ponieważ zwyczajnie się zepsuły. Na szczęście istnieją sposoby, aby spowolnić psucie się tych produktów. Wystarczy przestrzegać kilku zasad. 

#Myj owoce dopiero przed ich spożyciem

Warzywa i owoce mają swoją naturalną otoczkę ochronną, która pomaga im zachować świeżość na dłużej. Owoce i warzywa najlepiej więc myć dopiero przed zjedzeniem.

#Nie przechowuj w lodówce niektórych warzyw i owoców

Do tej grupy należą papryka, ogórki i pomidory. Te warzywa powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej, dzięki temu dużo później zaczną się psuć.

#Te owoce trzymaj oddzielnie

Dojrzale banany, morele, melony, gruszki, śliwki, mango i pomidory wydzielają etylen. Przechowując je z warzywami i owocami wrażliwymi na etylen, takimi jak jabłka, arbuz, bakłażan, dynia, ziemniaki czy brokuły, te zaczną się szybciej psuć.

#Nie należy przechowywać razem cebuli i ziemniaków.

#Ziemniaki nie lubią światła

Ziemniaki bardzo nie lubią słońca, powinny być przechowywane w cieniu. W słońcu szybciej zaczynają gnić.

#Przechowuj w suchym miejscu 

Najlepiej umieścić je w szklanym pudelku razem z papierowym ręcznikiem, który wsiąknie potencjalna wilgoć.

Sprawdź, których produktów nigdy nie należy przechowywać z plastikowych pojemnikach.

Popularne artykuły

Jak zaangażować dzieci w świąteczne przygotowania?

Kasia Cichopek przerywa milczenie! Oświadczenie ws. nagrań

Pozytywne zmiany dla pracowników! Pracodawcy muszą zdążyć ze zmianami do 17 maja!