Przepis na CHLEB BEZ MĄKI, który odmieni Twoje życie!
Jakiś czas temu świat obiegła moda na pieczenie chleba bez mąki. Nic w tym dziwnego - taki chleb jest niezwykle zdrowy, pożywny i daje uczucie sytości na długi czas. Jego prozdrowotne właściwości zawdzięczamy głównie temu, że chleb taki składa się praktycznie z samych ziaren. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby stosować go przygotowywania na przykład kanapek z takim samym rezultatem jak zwykły chleb.
Jak upiec zdrowy chleb bez mąki?
Do zrobienia tego chleba nie potrzebujemy mąki, zakwasu ani drożdży. Możemy go przygotować z samych ziaren bezglutenowych lub różnych innych dodatków, takich jak miód czy syrop z agawy.
#Przykładowy przepis:
-50 g nasion siemienia lnianego
-Garść kiełków
-50 g ziaren słonecznika
-50 g pestek dyni
-50 g migdałów
-50 g orzechów laskowych
-50 g nasion sezamu
-2 jajka
-2 łyżki mielonego siemienia lnianego
-60 ml oleju kokosowego/arachidowego/migdałowego
-½ łyżeczki soli
-1 łyżeczka miodu
#Nagrzej piekarnik do temperatury 160 C.
#Migdały i orzechy laskowe posiekaj na drobne kawałki. Wymieszaj je z sezamem, siemieniem lnianym, słonecznikiem i pestkami dyni w misce. Następnie dodaj jajka, olej kokosowy, miód i sól. Dokładnie wymieszaj składniki.
#Formę do pieczenia wyłóż papierem i przelej do niej ciasto. Rozprowadź wszystkie dokładnie po formie przyciskając palcami.
#Włóż formę do piekarnika na ok. 50-60 minut.
Składniki na chleb można komponować dowolnie, w zależności od upodobań.