Kulinaria

Dlaczego ORZECHY należy moczyć w wodzie przed zjedzeniem?

Pewnie słyszałaś już o tym, że orzechy należy namoczyć przed zjedzeniem.

Czy zastanawiałaś się po co to się robi?

Jedząc orzechy wchłaniamy tylko ok 40% wszystkich wartości które orzechy posiadają.

Dzieje się tak dlatego, że orzechy posiadają inhibitory enzymatyczne, które zapobiegają kiełkowaniu w warunkach niesprzyjających.

Oprócz tego wchłanianie magnezu, wapnia i żelaza skutecznie utrudnia kwas fitynowy.

Jednak tym wszystkim wadom da się zaradzić. Należy je po prostu namoczyć w wodzie.

Jeżeli użyjesz wody z kranu to pamiętaj aby ją przefiltrować.

Sprawdź ile czasu powinno się moczyć orzechy przed zjedzeniem!

Migdały – zdecydowanie najdłużej bo 12 godzin

Orzechy laskowe – 10 godzin

Orzechy włoskie – 6 godzin

Orzechy nerkowca – 4 godziny

Pistacje – 4 godziny

Natomiast orzechy piniowe, makademia i brazylijskie wystarczy tylko opłukać.

Popularne artykuły

Pasta dr Budwig – połączenie sił dwóch składników w walce z chorobami

Kupujesz KURCZAKA w całości? Sprawdź jak wybrać świeżego!

Awaria Nord Stream 2! Wyciek gazu na Bałtyku