Jakie ANTYBIOTYKI znajdziesz w swojej kuchni?
Czosnek
Czosnek to jeden z niewielu produktów, które działają silniej niż penicylina – co zostało potwierdzone naukowo. Regularne spożywanie czosnku mobilizuje białe krwinki do walki z drobnoustrojami chorobotwórczymi oraz samodzielnie je zwalcza. Swoje lecznicze działanie czosnek zawdzięcza przede wszystkim allicynie, która odpowiada również za ostry smak. Niestety, substancja ta ulatnia się podczas obróbki cieplnej, dlatego czosnek najlepiej spożywać na surowo.
Cebula
Podobnie jak czosnek, cebula zawiera allicynę. Niestety, znajduje się w niej o wiele mniej tej dobroczynnej substancji. Cebula jednak zawiera fitoncydy, które uwalniają się podczas krojenia i miażdżenia, a więc najwięcej znajdziemy ich w soku z cebuli. Substancje te hamują rozwój bakterii oraz wspomagają ruchy nabłonka rzęskowego, co prowadzi do szybszego leczenia zapalenia oskrzeli i łagodzenia kaszlu.
Oregano
Badania przeprowadzone przez naukowców z Centrum Medycznego Uniwersytetu Georgetown wykazały, że olejek z oregano zwalcza grzyby i bakterie tak samo skutecznie, jak tradycyjne antybiotyki. Wszystko dzięki temu, że w olejku z oregano znajduje się tymol i karwakrol.
UWAGA: nie należy przekraczać dziennej maksymalnej dawki olejku z oregano, czyli 10 kropel.
Żurawina
Żurawina doskonale sprawdza się w leczeniu uciążliwych infekcji układu moczowego. Ma jeszcze jedną ciekawą zaletę. Żurawina zawiera fruktozę i procyjanidy. Dzięki tym substancjom bakterie nie przywierają do komórek, co chroni między innymi przed próchnicą i chorobami dziąseł.
Propolis
Propolis, czyli kit pszczeli służy pszczołom do wzmacniania ula i ochrony przed drobnoustrojami. Ludzie zeskrobują do ze ścian ula i stosują nim liczne infekcje. Propolis zawiera ok. 300 substancji wykazujące lecznicze i prozdrowotne właściwości.
Przepis na nalewkę z propolisu
Składniki:
50 g propolisu
250 ml spirytusu
Umieść proplis w słoiku i zalej go spirytusem. Zamknij szczelnie słoik i odstaw na 2 tygodnie w chłodne i zacienione miejsce. Wstrząsaj słoikiem codziennie. Na koniec oddziel osad od nalewki i umieść w butelce z ciemnego szkła (koniecznie).
Imbir
Imbir najlepiej sprawdza się w leczeniu bakteryjnych infekcji układu pokarmowego. Nieźle radzi sobie jednak ze wzmacnianiem odporności, dzięki czemu skutecznie zwalcza też inne substancje. Kawałek imbiru wystarczy zetrzeć na tarce i zalać wrzątkiem. Tak przygotowany napar warto pić codziennie, szczególnie w okresie zwiększonego zachorowania.
UWAGA: imbiru nie wolno podawać dzieciom do 2 roku życia!