Kulinaria

Sprawdź czym charakteryzują się różne CEBULE!

Większość z nas kupuje cebule nie zważając na ich kształtrodzaj.

Jednak warto zapoznać się co z daną cebulą można zrobić, jaki jest jej smak i jak ją przygotowywać.

CEBULA ŻÓŁTA – to zdecydowanie "najzwyklejsza", najbardziej znana i najtańsza cebula.

Stosowana jest praktycznie do wszystkiego. Ma w sobie dużo cukru więc dobrze się karmelizuje, a także nieźle smakuje na surowo.

CEBULA CZERWONA – jej smak jest zdecydowanie ostrzejszy od cebuli żółtej i o wiele lepiej smakuje na surowo. Nie nadaje się do długiego gotowania.

CEBULA SŁODKA – bardzo łagodna w smaku. Nadaje się do jedzenia na surowo, gotowania i smażenia. Nie można jej długo przechowywać bo szybko się psuje.

CEBULA BIAŁA – ma ostry aromat który przenosi się na potrawy. Również nadaje się do smażenia i gotowania. Z pośród wszystkich rodzajów cebuli najsilniej podrażnia oczy.

CEBULA SZALOTKA – ma delikatny posmak czosnku więc idealnie nadaje się do różnych potraw. Świetnie smakuje smażona, gotowana czy pieczona. Jedyny minus to cena.

Popularne artykuły

Każdy będzie musiał mieć w domu to urządzenie?! Ruszyła ważna kampania informacyjna

Dzień Zupy Błyskawicznej: Historia, Popularność i Zalety

Chleb bez drożdży i zakwasu - dwa najlepsze przepisy!