Kulinaria

Sprawdź czym charakteryzują się różne CEBULE!

Większość z nas kupuje cebule nie zważając na ich kształtrodzaj.

Jednak warto zapoznać się co z daną cebulą można zrobić, jaki jest jej smak i jak ją przygotowywać.

CEBULA ŻÓŁTA – to zdecydowanie "najzwyklejsza", najbardziej znana i najtańsza cebula.

Stosowana jest praktycznie do wszystkiego. Ma w sobie dużo cukru więc dobrze się karmelizuje, a także nieźle smakuje na surowo.

CEBULA CZERWONA – jej smak jest zdecydowanie ostrzejszy od cebuli żółtej i o wiele lepiej smakuje na surowo. Nie nadaje się do długiego gotowania.

CEBULA SŁODKA – bardzo łagodna w smaku. Nadaje się do jedzenia na surowo, gotowania i smażenia. Nie można jej długo przechowywać bo szybko się psuje.

CEBULA BIAŁA – ma ostry aromat który przenosi się na potrawy. Również nadaje się do smażenia i gotowania. Z pośród wszystkich rodzajów cebuli najsilniej podrażnia oczy.

CEBULA SZALOTKA – ma delikatny posmak czosnku więc idealnie nadaje się do różnych potraw. Świetnie smakuje smażona, gotowana czy pieczona. Jedyny minus to cena.

Popularne artykuły

To będzie skromna Wielkanoc?! Znamy wyniki najnowszych badań!

Jakie błędy najczęściej popełniamy podczas rozmowy z aptekarzem?

6 oznak że nie dostarczasz organizmowi wystarczająco dużo białka!